В последния си ден депутатите от 46-то Народно събрание приключват

...
В последния си ден депутатите от 46-то Народно събрание приключват
Коментари Харесай

На финала на 46-то НС депутатите мислят за големи мнозинства в следващото

В последния си ден депутатите от 46-то Народно заседание завършват със смесени усеща, а в заключенията и изводите, които вършат, доминират думи като разсъдък, разговор, компромис, обединения, само че и огромни болшинства на смяната в идващия парламент.

Първи усещанията си от работата на 46-о Народно заседание показа депутатът от " ИТН " Иван Хиновски. Той ще запомни отиващия си парламент с много раздори, само че и с някои детайли на ефикасна работа в енергийната комисия. Направихме доста решителни крачки напред в някои области, отворихме кутията на Пандора, опитахме се да сложим основа на промени в енергетиката, означи Хиновски.

Той дефинира двата месеца работа на Народното събрание като напрегната, макар че " би могло да бъде и по-добре ". Според него повече взаимни отстъпки трябвало да бъдат направени, с цел да се сформира държавно управление, въпреки че призна, че не можа да бъде способен във всички области на политиката и по съдружната активност.

Хиновски се надява на съгласие и да бъдат заровени томахавките в идващото 47-о Народно заседание.

От ГЕРБ също споделиха това, което са видели от 46-о Народно заседание. Александър Ненков съобщи пред News.bg, че не се гордее с работата на отиващия си парламент, както и с работата на предходния, 45-тия. Сегашният парламент се провали в най-основната си задача - да има постоянно държавно управление с ясно изразено болшинство, уточни Ненков. Според него повода да няма държавно управление е, че партиите на смяната, които обещавали два пъти, че ще дадат ново начало, посока, морал и възобновяване на парламентаризма, в действителност не го създали, а и никой не желал да се изцапа.

" Когато управляваш е доста просто - би трябвало да успяваш да бъдеш компромисен, диалогичен, да търсиш болшинство за сформиране на държавно управление. Никой не е питал ГЕРБ като мандатоносител в предходните години по какъв начин да създадем коалиция, да поддържаме положителни връзки, да се балансира сред другите ползи на партиите, участващи в една коалиция. Това се видя в партиите на смяната, които не желаеха да се запретнат ръкавите, тъй като да управляваш не е единствено да си писклив по медиите, а да взимаш значими решения ", разяснява Ненков.

Това, което се случва не е в изгода ГЕРБ, ние бяхме подготвени да бъдем в съпротива, акцентира Ненков.

На него му направило съществено усещане, че всички водачи на партиите на смяната декларирали, че в идващия парламент трябвало да бъдат по-диалогични и компромисни. Александър Ненков се надява в 47-то Народно заседание да има едно съществено, постоянно държавно управление с ясна стратегия, да разсъждава дълготрайно.

Потърсихме мнението и на определяната от мнозина партия, която се държала най-добре, диалогично и съществено в 46-то Народно заседание - Българска социалистическа партия. Борислав Гуцанов разяснява пред News.bg, че се радва, че през днешния ден завършва Народното събрание. Аргумент е, че това, което се разиграло, не е това, което очаквали хората. Надеждите, с който се формирал Народното събрание, били извънредно огромни - за разграждането на модела, който 12 години е обхванал страната. Важното е да приключим през днешния ден по-бързо и да има нови избори, с цел да може фактически разграждането да бъде действителен факт за страната, настоя Гуцанов.

Най-доброто нещо, по думите на аления народен представител, което съумял да направи Народното събрание, е да одобри актуализацията на бюджета.

Гуцанов се надява, че ще има дамаджана с вода, която няма да се счупи след 14 ноември, с цел да бъде формирано държавно управление, който е витално нужен за страната ни. Той се надява още, че в 47-то Народно заседание ще излъчи естествен кабинет, който да изведе страната от тежката обстановка и от външния напън.

От Движение за права и свободи отхвърлиха коментар за последния ден на работа на 46-о Народно заседание.

" Демократична България " не един път заявява готовността си да получи мандат за сформиране на държавно управление в 47-то Народно заседание. За това дали Демократична България са подготвени за 47-то Народно събрание и с какви усеща се разделят с 46-я парламент News.bg беседва с Антоанета Цонева.

Тя се надява политиците да си научат урока и всички да схванат, че без разговор, а не с диктат, политическо болшинство на смяната не може да бъде направено. " За идващите избори и в тази акция би трябвало да имаме доста добре написано домашно, доста ясни послания, с цел да могат хората да повярват, че в България болшинство на смяната може да има ", съобщи Цонева.

" Нашата работа е да възстановим разговора и по един демодиран метод да стартираме да сътворяваме обединения, да преговаряме за съдружни съглашения, да стои водачество зад тези задължения и фактически да създадем ръководство на смяната, с което тази смяна да продължи. Промяната е почнала и виждате каква опозиция има против нея на всички нива ", посочи Антоанета Цонева.

Тя се надява на последното съвещание на Народното събрание да се открои тази първи стъпка от смяната -с отнемането на преторианската армия на основния прокурор, а точно - Бюрото за отбрана на очевидците. Цонева счита, че ще има много изнервени политици в пленарна зала - гласуването е най-големият лакмус - кой стои зад смяната, кой е против нея, къде е съсредоточен страхът и къде е волята за реализиране на модернизацията и европеизация на България.

Според нея през днешния ден ще се види кой къде стои в разположението по отношение на смяната.

Цонева си пожелава в действителност политиците да са си научили урока и за това, че болшинство на смяната може да бъде реализирано единствено през разговор и ясно поети задължения преди гласоподавателите. " Не би трябвало да се отхвърляме, както стана в този парламент - имам поради " ИТН " не желаят да приказват за коалиция, съдружно съглашение, не желаят да одобряват разпоредбите на правене на политика по един метод, който фактически подсигурява постигането на смяната ", посочи Цонева.

Тя се надява в идващия парламент усъвършенстван жанр опити да бъдат прекратени, да се седне на масата и да се договаря за огромна коалиция на смяната. Демократична България постоянно е била за разговор и в никакъв случай няма да одобряват, че с диктат, могат да бъдат налагани решения. Участниците в политическия живот би трябвало да свикнат, че завърши времето, в което има един огромен властодонт и към него присъдружни патерици, които се причисляват единствено, с цел да му дадат нужната поддръжка, сподели още Цонева.

Най-малката парламентарна група както на 45-то, по този начин и на 46-то Народно заседание " Изправи се. БГ. Ние идваме " (ИБГНИ) също не остана безгласна. Мария Капон поздрави пред News.bg всички възпитаници и учители за първия образователен ден, като честити и последния образователен ден на народните представители. " 46-то Народно заседание направи това, което беше допустимо в последните два месеца. Ние постигнахме няколко резултата, които намирам за значими на база обещанията, които имахме - през актуализацията на бюджета ", посочи Капон.

Мария Капон съобщи, че персонално в никакъв случай не гори мостове, а персонални нападки не могат да имат място в политиката. Може да се води най-тежкият спор, без да се наскърбява, който и да било, уточни тя. Мария Капон даде образец, че сред нея и Мая Манолова сред 2005-2009 година е имало тежки диспути, само че те в никакъв случай не прекрачили рамката, която може да вкара в персоналното. Ние сме моделът, от който има потребност България - на компромис и консенсус в обществена и пазарна стопанска система, акцентира Капон.

Тя пожела на хората здраве, а това, което има потребност България, е разсъдък и диалогичност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР