В последния работен ден на парламента за тази година отново

...
В последния работен ден на парламента за тази година отново
Коментари Харесай

Напрежение в управляващата коалиция заради Закона за вероизповеданията

В последния работен ден на Народното събрание за тази година още веднъж напрежение в ръководещата коалиция, този път поради Закона за вероизповеданията. Патриотите упрекнаха ГЕРБ и Движение за права и свободи в договорка за гласуването на измененията и напуснаха пленарната зала. Един от противоречивите текстове беше за финансирането на вероизповеданията.

Депутатите взеха решение Българската православна черква и записаните вероизповедания, към които принадлежи най-малко 1 % от популацията, да получават държавни дотации. Те ще бъдат не по-малко от 10 лв. за всяко лице, което се е определило като част от съответното изповедание при преброяването на популацията.

Патриотите обаче показаха неодобрение, че не е решен казусът с непознато финансиране на мюсюлманското изповедание. И напуснаха залата.
Валери Симеонов - ПГ на Обединени патриоти: Ние излизаме, тъй като не желаеме да участваме в уречен мач.Искрен Веселинов - ПГ на Обединени патриоти: Не можем да раздаваме държавни милиони и да не желаеме отсреща никакво отговорно държание, да не желаеме възбрана за финансиране извън.
Искахме да дадем милиони, с цел да не вземат пари от Турция, дано си го кажем напряко.
Павел Шопов - ПГ на Обединени патриоти: Виждате тежка договорка сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Българска социалистическа партия не взе участие.
Българска национална телевизия: Има ли такава договорка?

Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: Националистите малко преекспонираха тематиката, само че ние патриотите и национално виновните партии направихме една доста огромна крачка с приемането на Закона за вероизповеданията.  Протест против промени в Закона за вероизповеданията у нас Протест против промени в Закона за вероизповеданията у нас
Национален протестен протест против измененията в Закона за вероизповеданията събра за трета поредна неделя пред Народното събрание представители на христ...

От ГЕРБ считат, че са създали най-хубавото, което е допустимо.
Красимир Велчев - ръководител на Комисията по правата на индивида и вероизповеданията: Да се реализира в тази материя един консенсусен закон е мъчно и да се приказва, че това е сделка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, просто не е почтено.

 Движение за права и свободи и ГЕРБ са изчистили противоречивите моменти в закона за вероизповеданията Движение за права и свободи и ГЕРБ са изчистили противоречивите моменти в закона за вероизповеданията
След среща ръководителите на двете парламентарни групи Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ обявиха, че са направени отстъпки по законопороекта и чака...

Докато в залата се гледаше законът, протестиращи пред Народното събрание чакаха гласуването на измененията. Патриотите регистрираха като триумф, че няма да се връщат вакъфските парцели и да се опростяват отговорности за вероизповеданията. Както и че пред всеки храм ще се вее българско знаме. Създава се обществен указател на храмовете, манастирите и молитвените домове.

В последния пленарен ден за годината, въодушевление внесоха от Ансамбъл Българе.
Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание: Да се надяваме, че с вашите песни, танци и ритуали ще изгоните злитe духове от Народното събрание.
Последният пленарен звънец за годината удари с вяра за политически консенсус през 2019-та.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР