В последния работен ден на парламента преди ваканцията стана ясно,

...
В последния работен ден на парламента преди ваканцията стана ясно,
Коментари Харесай

Предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС: Президентът да избира служебен премиер измежду шефовете на БНБ, ВКС и НС

В последния работен ден на Народното събрание преди ваканцията стана ясно, че измененията към този момент са подготвени. Очаква се до края на деня да бъдат импортирани в деловото на Народното събрание, а под тях да има положени най-малко 166 подписа (при 69 депутати от ГЕРБ, 62-ма от ПП-ДБ и 35 от ДПС). 

Самият председател на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи на брифинг в столичния хотел " Рамада ", че партията му ще участва във внасянето на оферти за промени в Конституцията. " Това, което изрично мога да заявя към сегашния миг, е, че имаме уверението, че ПГ на ГЕРБ-СДС, ПГ на ПП-ДБ и ПГ на Движение за права и свободи ще се разпишат под предложенията, които да се внесат в деловодството на Народното събрание ", акцентира Карадайъ.

Попитан по коя писта ще бъдат признати промените, той съобщи, че това зависи и от другите парламентарни групи, които вероятно биха подкрепили измененията.

Една от готвените промени е при паднало държавно управление президентът да показва длъжностен министър председател, само че да бъде стеснен в избора си сред ръководителите на отиващия си парламент, на Върховен касационен съд и на Българската национална банка.

" Ако не може да се сформира постоянно държавно управление и се отива на предварителни избори, президентът ще може да избере сред три лица - ръководителят на отиващия си парламент, на Българска народна банка или Върховен касационен съд, да избере един от тримата, който да уточни за собствен претендент за министър председател ", сподели Атанас Атанасов от ПП-ДБ по-рано пред. 

Посоченият за министър председател самичък да назначава министрите си, а не президентът, гласят част от концепциите

" Засега не сме видели план. Бяха оповестени хрумвания, които меко казано будят неразбиране. Над половината българи имат позитивна оценка за служебните кабинети от последните две години. Нагнетяване на напрежение против тях е стимулирано субективно в обществото. Има гърмеж на отвращение, изключително за 3 март ", разяснява ръководителят на стратегическия съвет при президента Александър Маринов .

Мненията на специалисти

" Много значимо е предлагането за смяната на статута на служебните държавни управления, тъй като явно има сериозен проблем с него. Той заплашва парламентарната република. Президентът концентрира по едноличен и безотговорен метод цялата власт, и то за съществени интервали от време. Това е неприемливо и нелегитимно от позиция на политическото устройство ", разяснява политологът проф. Огнян Минчев пред. 

Пред конституционният арбитър Янаки Стоилов сподели, че при загуба на доверие към постоянен кабинет е целесъобразно да се ускорява ролята на президента, който поема за избран интервал ръководството на страната посредством служебното държавно управление, което да провежда предварителни избори. 

Преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова, която заема място в експертния съвет на Комисията по конституционни въпроси, разяснява преди дни пред, че спецификата на нашия модел досега е, че има едно държавно управление, назначено от президент, без с никого да е съобразено и безусловно безотговорно, изключвам от страна на президента. " Това е огромният проблем, ние сме парламентарно ръководство ", съобщи още тя. 

" През последните две години преобладаваха служебни държавни управления, това провокира ревнивост в политиците. Ако държавно управление е претърпяло избор на съмнение, не е вярно да стане служебно, това опонира на логиката ", разяснява пред експертът по конституционно право доцент Наталия Киселова

Какво още остава и какво отпада?  

Остава концепцията за правосъдна промяна в цялостен размер и ограничение на пълномощията на основния прокурор, както и концепцията за 24 май като народен празник. Отпада обаче желанието за ограничаване до два мандата на кметовете. ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха изрично срещу нея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР