В последния месец наблюдаваме едно позициониране между министъра на правосъдието

...
В последния месец наблюдаваме едно позициониране между министъра на правосъдието
Коментари Харесай

Киселова: Главният прокурор сега е една от спойките на коалицията

" В последния месец следим едно позициониране сред министъра на правораздаването и членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) в напъните дали да бъде задвижена процедура за премахване на основния прокурор, или да се проточи във времето ".

Това съобщи преподавателят по конституционно право в Софийския университет " Свети Климент Охридски " доцент Наталия Киселова в студиото на " Денят ON AIR " на Bulgaria ON AIR.

Според нея, Висш съдебен съвет ще се опита да сплоти двете претенции на министъра на правораздаването от предходната година.
 Висш съдебен съвет замота въпроса с освобождението на Гешев
Висш съдебен съвет замота въпроса с освобождението на Гешев

Първо да се отстранят неточности в настояването на Янаки Стоилов

" Те в този момент ще се занимават с допустимостта и ще дадат опция на основния прокурор да даде мнение, защото той има право на това. След това ще разискват дали да ги обединят ", посочи тя.

По думите ѝ сега процедурите не са записани ясно - Висш съдебен съвет ги дефинира, точно поради това е допустимо да се проточат нещата.

" Висш съдебен съвет би трябвало да си даде сметка по 2 въпроса. Първо, публичното напрежение мощно се повишава. Отстраняването на Гешев е една от заварките на обединението. Те ще се концентрират върху това искане, тъй като това им взема решение други въпроси. Вторият е по-сериозен - би трябвало да има ред, по който всеки административен началник в правосъдната власт да може да бъде отстраняван, в случай че има данни, и да не въздейства при събирането на данни и привличане на отговорност ", уточни Киселова.
 Антон Станков: Смяната на основния прокурор не е най-големият проблем в правосъдната система
Антон Станков: Смяната на основния прокурор не е най-големият проблем в правосъдната система

В основата на настояването за промяната на настоящия основен прокурор стоят междуличностни спорове

" Г-жа Митева правилно сложи въпроса, че е належащо квалифицирано болшинство и би трябвало да се търси единодушие или поддръжка от страна на някоя от опозиционните парламентарни групи "., отговори Киселова дали може да чакаме през октомври нов състав на Висш съдебен съвет.

За закриването на спецправосъдието тя сподели, че чака довечера комисията да одобри на второ четене законопроекта.

Припомняме, че през днешния ден Магистратите от Висш съдебен съвет отложиха разглеждането на процедурата от втора точка на дневния ред на кадровия орган - процедурата по предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, импортирана от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Причината за отлагането - с цел да се отстранят нередовности в процедурното предложение на някогашния длъжностен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1. Магистратите настояха в 7-дневен период министърът на правораздаването да в профил нередностите.

Преди откриването на днешното съвещание основният прокурор Иван Гешев упрекна правосъдния министър Надежда Йорданова, че единствено обикаля телевизионните студия и популяризира погрешни изказвания.

От своя страна министър Йорданова съобщи, че е извънредно време България да получи основен прокурор, който пази правата на хората, без да ги нарушава и не се прикрива зад полицейско принуждение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР