В последния месец на отиващата си година, обванати от треската

...
В последния месец на отиващата си година, обванати от треската
Коментари Харесай

Духът на Света гора в галерия „Капана“

В последния месец на отиващата си година, обванати от треската на всекидневието, от сякаш предпразнична суматоха, в изложба „ Капана “ към Градската изложба се откри изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “, която внимателно ни припомня, че сме в навечерието на огромен нравствен празник – Рождество Христово.

В 33 рисунки и 40 черно-бели фотографии художникът Андрей Янев и фотографът Мирослав Дачев (академик и професор по семиотика на изкуството) разкриват света на огромното монашеско общежитие на Света гора – с всекидневния труд на неговите жители, със самотното им общение с Бог или с моментите на обща литургична тържественост. Какт уточни проф. Аксиния Джурова, която откри изложбата, всяко измерение на монашеския живот е служение.

Фотографиите и рисунките са плод на повече от 50 поклоннически и проучвателен пътувания до Атон, които стартират през 2012 година и се реализират всяка година до момента с неотклонната поддръжка на спомоществователя на плана Иван Златинов.

„ Струва ми се, че в никакъв случай до момента чувството за безконечност, за безкрайност и тишина не са се усещали по-силно в сравнение с тук в тази изложба, освен това показване на изложбата в нейната най-голяма цялост “ –  заяви проф. Джурова. Според нея в най-добре може да се види връзката сред черно-бялата снимка и изящната рисунка и по какъв начин те са съумели да обхванат в това, което съставлява Света гора.

Рисунките и фотографиите отмногобройните изложения през годините са обединени в албум, който беше показан от медиависта проф. доктор Мария Шнитер. Тя дефинира като проучване с висока научна стойност неговото наличие и студиите в  публикуваните към този момент 9 тома от превъзходната поредност „ Атониада “ – проучвания на на проф. Мирослав Дачев на разнообразни аспекти на православието. В галерията могат да се купят шест от тях.

„ За мен това е завръщане вкъщи “ – сподели разчувствуван създателят на книгите и фотографиите. Съдбата го свързва с Пловдив първо като студент, след това като учител за няколко години и в този момент – като съавтор на тази впечатляваща галерия.

„ Аз съм благополучен, че в тези светли дни можем парченце от нас да прибавим към това, което се назовава Рождественска магия “ – призна той.

„ Предлагаме с тази галерия малко примирение и превръщане към себе си “ – бяха думите на Андрей Янев. То изрече признателност към всички хора, помогнали да се осъществя изложбата, както и на екипа на Градска художествена галерия-Пловдив за прелестните условия и оказаното подпомагане.

Експозицията ще може да се види до Нова година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР