В последния месец на 2022 година е регистриран нов плавен

...
В последния месец на 2022 година е регистриран нов плавен
Коментари Харесай

След намаления два месеца: Нов плавен ръст на бизнес инфлацията у нас

В последния месец на 2022 година е регистриран нов равномерен растеж на инфлацията при производителите у нас. Това демонстрират данни на Националния статистически институт, оповестени през днешния ден. Общият показател на цените на производител се усилва с 3.4% през декември 2022 година по отношение на предходния месец, а по отношение на декември 2021 година той регистрира растеж от 23.2%.
Прочетете още
Предходната година остава в историята като една от най-пиковите са инфлацията у нас. Първо беше ударен бизнеса - индустриалните разноски скочиха фрапантно поради високите сметки за електрическа енергия, газ и отопление, както и растежа в цените на някои съществени първични материали. Това обезценяване на парите в производството разумно се трансферира към семействата и сътвори шоковото повишаване по магазините или тъй наречените нарастване на потребителската инфлация.

Именно поради тази верига от процеси, откриватели и стопански прогностици употребяват данните на тъй наречените показател на цените на производител, с цел да изготвят модели за придвижването на инфлацията за потребителите. През началото на 2022 година причинно-следствената връзка беше извънредно осезаема. През септември предходната година се регистрира и най-сериозното нарастване, като цените на производител бяха двойни от тези през 2015 година, която се употребява за база за статистиците. 

В идващите два месеца обаче - октомври и ноември - пристигна първия мотив за отдъхване. Индексът на цените на производител за първи път стартира да понижава. С това цените за потребителите не спаднаха, само че най-малко се наблюдаваше задържането им. Тук е моментът да посочим, че инфлацията при бизнеса се отразява със закъснение върху потребителите, въпреки че точния интервал зависи от промишлеността. Ако става дума за развалящи се артикули - млечни да вземем за пример, вдигнатите индустриални разноски се отразяват до две седмици, само че в случай че става дума за обувки, може да отнеме до 6 месеца-година. 

На месечна база

През декември месец обаче още веднъж има растеж. Макар и равномерен - едвам 3,4% на месечна база, той незабавно се усети в ценоразписа на магазинната мрежа през януари. 

Причината е, че главният съставен елемент от показателя, който се е оскъпил е при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - доста покачване от 14.3% единствено за месец. В същото време при преработващата индустрия е регистрирано понижение с 2.1%. По-ниски цени в преработващата индустрия се следят при: обработката на кожи; произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 1.7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 1.0%, производството на химични артикули и производството на железни произведения, без машини и съоръжение - по 0.9%.

Повишение на цените на производител в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на съществени метали - с 3.4%, производството на питиета - с 1.4%, производството на тютюневи произведения - с 1.2%, производството на облекло - с 1.1%.

На годишна база

Общият показател на цените на производител се повишава с 23.2% през декември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените се следи при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 39.3%, преработващата индустрия - с 16.1%, и в добивната индустрия - с 3.7%. В преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 28.2%, производството на хранителни артикули - с 26.3%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 25.5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 25.4%. Намаление е записано при производството на съществени метали - с 0.4%
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР