В последния ден от обиколката си в Европа американският президент

...
В последния ден от обиколката си в Европа американският президент
Коментари Харесай

Байдън потвърди ангажимента на САЩ към Полша по време на визитата си

В последния ден от обиколката си в Европа американският президент Джо Байдън през днешния ден се опита да увери Полша, че Съединени американски щати ще я пазят от всевъзможни офанзиви от страна на Русия и призна, че съюзническата страна от НАТО е понесла тежестта на бежанската рецесия от войната в прилежаща Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

" Вашата независимост е и наша независимост ", сподели Байдън на полския президент Анджей Дуда.

В президентския замък във Варшава двамата водачи разговаряха за тяхното взаимно почитание и споделени цели за слагане на завършек на съветската инвазия в Украйна. " Макар времената да са доста сложни, през днешния ден полско-американските връзки процъфтяват ", сподели Дуда.

Повече от 3,7 милиона души избягаха от Украйна от началото на войната, а 2 милиона от тях в този момент са в Полша. По-рано тази седмица Съединени американски щати оповестиха, че ще одобряват 100 000 бежанци, а Байдън сподели на Дуда, че схваща, че Полша " е поела забележителна отговорност, която би трябвало да е отговорност на НАТО като цяло ".

Американският президент също по този начин сподели на своя полски сътрудник Анджей Дуда, че счита Член 5 от Устава на НАТО, който подсигурява взаимна помощ за защитата на страните членки на организацията, за " свещено обвързване ". " Уверен съм, че Владимир Путин е разчитал да раздели НАТО ", сподели Байдън за съветския президент и добави: " Той обаче не можа да го направи. Всички останахме единни ".

Полша желае да работи в тясно съдействие със Съединени американски щати в границите на проектите си да построи атомна електроцентрала, сподели президентът Анджей Дуда, представен от ДПА.

" Смятам, че дружно с американски компании и със мощното застъпничество на Белия дом можем да осъществяваме сходна стратегия в близко бъдеще, тъй като Полша незабавно се нуждае от нея ", сподели Дуда след срещата си с Байдън.

Полша се нуждае от издигнати от Съединени американски щати атомни електроцентрали, с цел да извърши климатичните си цели и да обезпечи модерни източници на сила, сподели Дуда.
Американският президент назова съветския президент Путин " касапин " по време на среща с украински бежанци във Варшава, съобщи Франс прес.

Попитан " какво мисли за Владимир Путин, поради това, което е предизвикал на тези хора ", Байдън отговори с една фраза: " Той е касапин ".  Американският президент направи този коментар по време на срещата с бежанците, излъчена онлайн от няколко малките екрани от националния стадион във Варшава.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР