В последния брой на авторитетното списание Nature икономистите Питър Крамтън,

...
В последния брой на авторитетното списание Nature икономистите Питър Крамтън,
Коментари Харесай

Икономисти с шокираща идея: Плащаш, ако попаднеш в трафик!

В последния брой на авторитетното списание Nature икономистите Питър Крамтън, Аксел Окенфелс (и двамата от университета на град Кьолн) и Р. Ричард Гедес (Корнелският университет) показват идея за надзор върху автомобилния трафик в предстоящ. Според концепцията, водачите ще би трябвало да заплащат „ динамична такса “ за прилагане на пътищата. Мярката би трябвало да способства за избягването на тапите и за опазването на околната среда, настояват откривателите, написа auto.blitz.bg.

Предвижданият в проучването налог ще взима поради размерите на трафика в действително време предвид на съответната локация, отчитайки фактори като типа транспортно средство и изхвърляните от него нездравословни излъчвания. С новата такса се чака доста да се подобрят автомобилният поток и да се способства за намаляването на замърсяването на въздуха.

Задръстванията по пътищата освен, че лишават време, само че са и много скъпи. В Германия, икономическите вреди, нанесени от задръстени пътища през 2017 година, възлизат на над 80 милиарда евро. Годишно тапите в Съединени американски щати, Германия и Англия носят общи загуби от 461 милиарда $. „ В момента водачите, които провокират тапите по пътищата, нанасят вреди на околната среда и водят до разноски, които се заплащат и от тези, които не вземат участие в трафика “, споделя Окенфелс. „ Липсата на такава такса, значи, че цялото общество субсидира потребителите на пътищата. А това не е почтено. Една такса за приложимост на пътищата би изкарала на ярко тези разноски и би понижила тапите. В случай, че таксата бъде приспособена към размера на трафика и обстановката на пътя в действително време, би означавало, че в час пик напредването с автомобил ще бъде по-скъпи, в сравнение с по обяд, всеки ще може да избира пътя, който му е най-удобен. Това към този момент работи при системите за навигации “, изяснява Крамтън.

„ В последна сметка, това ще понижи натоварването по главните пътни артерии, ще усъвършенства автомобилния поток и ще понижи излъчванията на въглероден диоксид “, споделя още той.

Технически видяно, динамичната пътна такса към този момент може да бъде въведена в действително време още през днешния ден. Навигационните и телекомуникационните системи, данните от GPS и разнообразни приложения биха могли да обезпечат на водачите съответната информация и да предсказват размера на трафика. „ Разбира се, ще би трябвало да бъде създадена система, която е допустим компромис сред събирането на персонални данни и отбраната на персоналните данни “, споделя Крамтън. Модерната криптография може да разреши на операторите на системата да прибират таксата без тя да дава достъп на потребителите до данните на останалите участници в нея.

При това учените не считат, че таксата ще ощети хората, които нямат опция да я заплащат. „ Размерът на таксата би трябвало да е динамичен и да дава разнообразни варианти. Представете си, че таксувате единствено лявата лента на обикновено претрупан многоелнтов път.  Резултатът ще е по-малко трафик в лявата лента. Това, на собствен ред, значи, че потокът на трафика в дясната лента също ще се усили. По този метод, всеки печели “, счита Окенфелс.  

Прибраните от тапи пари ще бъдат вложени в инфраструктура, а също по този начин и в понижаване на налога на петролните артикули, считат специалистите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР