В последните три седмици рязко намаляха сигналите и случаите за

...
В последните три седмици рязко намаляха сигналите и случаите за
Коментари Харесай

Зам.-министър на здравеопазването: Недостигът на лекарства рязко намаля последните месеци

" В последните три седмици внезапно понижиха сигналите и случаите за липса и дефицит на медикаменти. Инсулин за българските жители за два месеца напред има “, сподели заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов в предаването „ Тази заран “ по БТВ.

„ Ако две седмици ние нямаме сигнали за изчезнали инсулини и антидиабетни медикаменти заповедта за прекъсване на износа на инсулин ще бъде анулирана. До 31 декември 2023 година е срокът за тази заповед “, безапелационен е Гетов.

„ Предложили сме разнообразни разновидности за усмиряване на пристрастеностите към електронната рецепта. Въвеждането ѝ имаше някои позитиви към контрола на предписването, внезапно понижават сигналите за неналичия и дефицит на медикаменти. Не можем да кажем, че този план е несполучлив “, добави той.

Гетов изясни, че с цел да действа едно електронно приложение би трябвало да има най-малко две благоприятни условия за идентификация. „ В електронната рецепта е ЕГН на пациента и дата на определяне. Някои от страните желаеха да се махне датата, само че двуфазовото идентифициране по Закона за електронното ръководство и за сигурността на данните изисква да имаме най-малко два съставния елемент “, сподели той.

Според него 100% задоволство на всички ползи не може да бъде реализирано.

„ Министерство на здравеопазването не може да тества електронната рецепта. Това се споделя теренно тестване на системата “, безапелационен е Гетов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР