В последните три години и половина са договорени точно 0

...
В последните три години и половина са договорени точно 0
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: Рестарт на пътното строителство е задължителен, ако искаме силна икономика и в Северна България

" В последните три години и половина са контрактувани тъкмо 0 лв. европейски средства за строителство на автомагистрали. Почти цялостен управнически мандат беше прахосан от хора, които могат само да разделят, да разрушават, само че не и да градят. Това е истината, уважаеми великотърновци и поданици на цяла Северна България. Това е резултатът от смяната, която другояче гръмко и обилно обещаваше на конвейер мостове над Дунав, тунели под Стара планина, милиарди за автомагистрали и още приказки от 1001 нощи ". Това резюме на управническите опити след Борисов направи лидерът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и района проф. доктор Костадин Ангелов. И уточни, че сходни безумия обричат Северна България и стопанската система й, по тази причина е време да бъдат спрени.
 
Окончателното дотъкмяване на Автомагистрала " Хемус ", която в границите на мандата да съедини София с историческата столица Велико Търново и морската столица Варна, е явен и водещ приоритет на ГЕРБ-СДС в областта на инфраструктурата. Същото се отнася и за строителството на автомагистралата от Русе до Велико Търново, дружно с нужните уреди с пътните връзки към Южна България, в това число и съгласуваност с Автомагистрала " Тракия ".
 
 Строеж на Автомагистрала Строеж на Автомагистрала " Хемус " Източник: Политическа партия ГЕРБ
" Ние няма да спрем да приказваме за двете най-важни автомагистрали в Северна България. В управническата ни стратегия инфраструктурата не е голо разбиране, а написан приоритет с финансова аргументация и източници на нужните средства ", акцентира проф. Костадин Ангелов. И напомня, че при последното държавно управление на Борисов започва работата по близо 80 км от Автомагистрала " Хемус ". С идването на смяната през 2021-а година целият развой бе запушен за години напред. Единственият подготвен нов сектор на " Хемус " – 18-е километра " Белкопитово – ПВ Буховци " в посока Търговище, беше на процедура приключен по времето на ГЕРБ, само че пуснат в употреба година и половина по-късно.
 
Рестарт е необходим и за районните и общинските пътища
Друг главен приоритет на ГЕРБ-СДС е републиканската пътна мрежа. Заради пропилените три години и половина, в които на " смяната " бе мъчно да сменят даже една огъната мантинела сред великотърновските села Самоводене и Ресен, в този момент е нужно наваксване. Качествен ремонт на 2000 км. републикански пътища планува програмата на ГЕРБ-СДС, споделя проф. Ангелов. И напомня, че единствено в последната година на ръководството на Борисов (2021-а) година бе приключено обновяването на 120 км. пътна мрежа във Великотърновска област.
 
" Ще ви дам един индикативен образец. Когато ГЕРБ управляваше, стартира главният ремонт на 40 километровия третокласен път от горнооряховското село Поликраище през Лясковец, с. Мерданя и до град Елена. До май 2021-а година бяха изпълнени 80% от него. Оставихме подготвен план и средства за останалите 15 км. до Елена. Знаете ли по кое време стартира техният ремонт? Едва това лято – повече от три години по-късно. Толкова за " смяната " и грижата им за хората ", дава съответен образец проф. Костадин Ангелов.
 
 Пътно строителство Пътно строителство Източник: Политическа партия ГЕРБ
Чак тази година стартира реализацията и на общинските планове за пътища и ВиК-мрежи, подадени към Министерство на регионалното развитие и МФ още през 2022-а година Изпълнението им стартира основно с помощта на упоритостта на групата на ГЕРБ-СДС в 50-о Народно заседание в Бюджет 2024 да бъдат заложени нужните средства. Така планове, осигуряващи локалната съгласуваност, най-сетне се осъществят. Същите тези планове, подадени от общините още през 2022-а година, само че тогава пратени безусловно в кошчето за отпадък от Асен Василев в качеството му на всемогъщ финансов министър - като две години по-късно за тях въпреки всичко има средства поради упорството на ГЕРБ в пленарната зала. пътищата от Велико Търново до с. Велчево, от с. Дичин до с. Ресен и други
 
Присовските завои край Велико Търново са все по този начин рискови
ГЕРБ е политическа мощ, която има памет и държи на обещанията си пред гласоподавателите. Една от болните тематики за великотърновци и за хилядите пътуващи всекидневно по трасето Русе-Свиленград, са Присовските завои край Велико Търново. Още през март 2021-а година бе в ход проектирането на четирилентов безвреден път– напълно нов южен вход на старопрестолния град и метод още от изхода на Дебелец. Предвидени бяха и пари. Три години и половина по-късно прогрес няма, макар оставената в завещание подготвеност.
 
" Държавата би трябвало да си свърши работата и да извърши поетите задължения – и за Присовските завои, и за Северния пътен възел в подножието на крепостта Трапезица, където също оставихме планова подготвеност за оборудването. Нужно е да образуваме държавно управление, което да върне стабилността и сигурността в  България. Пътят към това е мощна поддръжка за ГЕРБ-СДС с номер 18 на 28 октомври. Хората във Велико Търново и в цяла Северна България заслужват пътища – и за по-удобно, бързо и най-много безвредно напредване, и за растеж на стопанската система ", приключва проф. Костадин Ангелов. 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР