В последните три години Добрев беше сред основните двигатели на

...
В последните три години Добрев беше сред основните двигатели на
Коментари Харесай

Пътят към ада е постлан с добри назначения

В последните три години Добрев беше измежду главните мотори на измененията в енергийния бранш, довели до неговото стабилизиране.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Кметът на Хасково няма да подава оставка и след апела на Борисов
от Дневник,4 окт 2017
Гласуването " срещу " оставката на Делян Добрев е юридически парадокс

Депутатът остана в Народното събрание, откакто болшинството " отхвърли " оставката му
4 окт 2017
ГЕРБ не е бламирала Борисов за оставката на Добрев, Цветанов бил в непрекъснат контакт с премиера
от Дневник,4 окт 2017
Делян Добрев остава депутат, Народното събрание не одобри оставката му
4 окт 2017 " Качиха го на една джипка в командировка до " Козлодуй " и на другия ден, ти да видиш, вместо на дребния Делян, стартира да рапортува на огромния Делян. " Малкият е Делян Добрев, който няколко месеца преди случката е престанал да бъде министър на стопанската система и енергетиката, откакто през май 2013 година ГЕРБ изгубиха изборите, а огромният естествено е Делян Пеевски, против който към този момент имаше митинги в София.

Дали се е случило тъкмо по този начин не е ясно (само един източник споделя историята), само че назначеният от Добрев в НЕК Вадимир Инков освен беше повдигнат от държавното управление на Орешарски до изпълнителен шеф, само че в края на 2013 година влезе в съвета на шефовете на основния за Пеевски " Южен поток - България ".

Случката може и да звучи занимателно, само че е илюстрация на това, че в политиката постоянно пътят към пъкъла е застлан с положителни назначения. Именно върху това, най-вероятно в този момент разсъждава Делян Добрев.

За станалия изненадващо министър на стопанската система и енергетиката през 2012 година на ненавършени 34 години може да се каже, че имаше сполучлива кариера в бранш, в който неуспехът е елементарен и нормално се мери с милиарди. Особено през последните три години Добрев беше измежду главните мотори на измененията в енергийния бранш, довели да неговото стабилизиране (макар и в нецветущо състояние).

Балансът - по-скоро позитивен

В късия си министерски мандат Добрев се люшкаше сред нуждата да се взимат бързи решения, които нямаше по какъв начин да са известни, и неизбежния популизъм, с който те трябваше да се " продадат " на гласоподавателите. Само десетина дни откакто пое поста от уволнения със странни претекстове Трайчо Трайков, той трябваше да приключи задълбочаващата се каша към плана АЕЦ " Белене ". Малко по-късно пък се развихри бурята с взрива на новоинсталираните фотоволтаични съоръжения, главно поради които цените на електрическата енергия за потребителите трябваше да скочат с 16%. В началото на 2013 година нарасналите зимни сметки за ток възпламениха искрата на митингите, довели до рухването на първия кабинет на Бойко Борисов.

Въпреки че Делян Добрев добре знаеше какъв ще е изходът от правосъдния спор с " Росатом " за " Белене ", обществено трябваше да се изяснява по какъв начин България може да завоюва делото. (Финансовият министър Симеон Дянков даже разгласи " по какъв начин ще напляскаме руснаците ".) Реално изборът беше да се заплати към този момент поръчаното съоръжение за към 600 млн. евро и да се каже край или да се влагат още над 5 милиарда евро, без доста вяра тези пари да се изплатят в миналото – предстоящият през 2005 година растеж на цените на електрическата енергия, който щеше да направи АЕЦ " Белене " доходоносен, освен не се сбъдна, само че даже в противен случай, оказа се, че има трайно намаляване на цените на едро.

Малко по-различен беше казусът с " Южен поток ", към който Добрев, сходно на Трайков, подходи резервирано. Воденото от него министерство посочваше проблемите с отхвърли на съветската компания да се съобрази с претенциите на Брюксел към плана. Въпреки запасите през декември 2012 година България сподели " да " на плана, като за сметка на това получи значително понижение на цените на газа, тогава най-високите в Европейски Съюз. Спестените пари за потребителите в последните години евентуално са повече от хипотетичните облаги от " Южен поток ", който през 2014 година беше поскъпнал невъобразимо.

Добрев имаше спорни дейности по време на февруарските митинги през 2013 година, само че точно тогава се родиха и множеството от концепциите за стабилизиране на бранша. Наследникът му – служебният министър Асен Василев (предложен за поста на президента Росен Плевнелиев, без неговият съученик от Хасково Добрев да има пръст в това) се опита да ги приложи, само че за два месеца не съумя. Кабинетът на Пламен Орешарски възприе някои от тях, само че сътвори нови проблеми в желанието си непременно да понижи, въпреки и алегорично, сметките за ток.

След рухването на ГЕРБ от власт точно Добрев беше главната фигура в опозицията против това " Южен поток " да бъде издигнат по корупционната скица на кабинета " Орешарски " или пък на прибързаните опити да се подписа съглашение за построяването на нови нуклеарни мощности от американската Westinghouse.

Той отхвърли да стане министър след връщането на власт на ГЕРБ през 2014 година, само че за сметка на това разви бурна активност в Народното събрание за стабилизацията на електроенергийния бранш – проблемите му към момента не са решени, само че най-малко спря да бълва ежедневни кавги. С негово лобиране депутатът от ДСБ Иван Иванов стана ръководител на КЕВР и това е образец, че не всички кадрови решения на Добрев са противоречиви.

Слабостта на мощните връзки

А назначенията му бяха постоянно спорни. Примерът с Инков изяснява за какво като министър, а след това и като народен представител, той стартира да се обкръжава с близки хора, главно по партийна линия, които могат да бъдат следени. И защото аварийна пейка на ГЕРБ не беше доста дълга, доминираха хора от неговия изборен район, което сътвори неприятно усещане и в действителност засенчи част от положителните избори на Добрев. Това естесtвено нямаше по какъв начин да не сътвори проблеми - в социологията, сходен феномен се назовава " слабостта на мощните връзки ". Силните обществени (и по хипотеза политически мрежи) се основават от необятен крък хора, които могат да дестват самостоятелно. Ако са на " къса каишка ", този, коити ги държи няма възможнст да разшири доста въздействието отвън личния си кръг.

Резултатът за Добрев беше, че кръга от партийци бърза замаца някои от сполучливите му находки. Например ръководителят на борда на шефовете на БЕХ Петьо Иванов или изпълнителният шеф " Булгаргаз " Николай Павлов, които прекратиха някои от откровените обири в енергетиката и най-малко към този момент не могат да бъдат свързани с някоя от познатите корупционни схеми.

Всъщност практиката за назначения на партийни фрагменти не се разграничава доста нито при ръководството на ГЕРБ, нито на Българска социалистическа партия. И в случай че има някакъв извод от случая с Делян Добрев, той е, че сходни кавги не водят до някакво филтриране, само унищожават кариерата на политици, които въпреки всичко имат малко възприятие за позор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР