В последните шест месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството

...
В последните шест месеца Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Зам.-министър Пенчев: Започна работа по всички стратегически проекти за свързаност по оста север – юг

В последните шест месеца Министерството на районното развиване и благоустройството стартира фактическа работа по всички стратегически планове за транспортната съгласуваност по оста север – юг.

Пред оповестяване на публични поръчки за създаване на разширени идейни планове за всеки от тези пътища. Това заяви заместник-министър Явор Пенчев на Софийски стопански конгрес III.

Пенчев съобщи, че реализирането на стратегически значимите инфраструктурни планове не би трябвало да се въздейства от политическите крамоли. „ Темповете, с които се работи по тези три посоки север – юг, са доста бързи и допускам, че в границите на идващите шест месеца щяхме да имаме определени реализатори за планиране на трасетата и за разработване на подробни устройствени проекти “, добави зам.-министърът. Реализирането на тези планове ще окаже позитивно въздействие върху сигурността на пътищата, опазването на околната среда, придвижването на хора, товари и услуги. Мечтата на управлението на Министерство на регионалното развитие е развита пътна инфраструктура, която ще разреши изостаналите райони да бъдат включени в икономическата карта на България и Европа, сподели Пенчев.

Той показа интерактивната карта с проектите за развиване на транспортната инфраструктура на България и обвързваните райони до 2040 година.

В най-напреднал стадий е планът за Автомагистрала „ Черно море “ с планова дължина 104 км. По него има създадени 3 разновидността, които са импортирани в Министерство на околната среда и водите и към този момент има мнение по тях. Магистралата е част от паневропейския транспортен кулоар № 8, който е най-пряката връзка сред Адриатика и Черно море.

Ключов план е и построяването на магистрален път от Видин до София, който да минава през тунел под прохода „ Петрохан “ и да включва автомагистрала „ Струма “. Това е предпочитаният за Европейски Съюз транспортен кулоар „ Ориент – Източно Средиземноморие “, свързващ страните от Централна и Западна Европа с пристанището в Солун. Реализацията на плана ще улесни доста директния трафик и ще даде подтик на развиването на стопанската система на Румъния, България и Гърция.

Пътната съгласуваност сред България и Република Северна Македония ще наподобява напълно друго, в случай че изградим магистрално трасе по направлението Гюешево – Кюстендил – Дупница, добави Явор Пенчев. То ще обезпечи бърза връзка сред автомагистрала „ Струма “ и границата с Република Северна Македония. По предварителни данни това ще бъде скоростно трасе с дължина 62 км. Идеята е в бъдеще да продължи с още два сектора – от Дупница към Самоков и Ихтиман, с цел да се реализира връзка с автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “.

По направлението север – юг е значимо построяването на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “. Тя е част от коридора от Букурещ до Александруполис, който минава през Русе, Велико Търново, автомагистрала „ Хемус “, минава през тунел под Стара планина, пресича автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ и доближава до границата с Гърция при граничния пункт „ Маказа “, а оттова на гръцка територия – до Александруполис.

На въпрос за автомагистрала „ Струма “ зам.-министър Пенчев изясни, че за сектора през Кресненското дефиле има влезнал в действие Оценка на въздействието върху околната среда и определен реализатор, само че строителството не може да стартира, защото по упътване на Европейската комисия би трябвало да бъде направена спомагателна инспекция на сходството на издадения Оценка на въздействието върху околната среда с природозащитните цели на Защитена зона „ Кресна “. Изготвянето на тези природозащитни цели е обвързване на Министерство на околната среда и водите. Ведомството ги е упълномощило на комерсиално сдружение, само че работата по тях няма да завърши до края на тази календарна година. Това ще докара до повече от 2 години закъснение на старта на строителните действия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР