В последните седмици изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали

...
В последните седмици изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали
Коментари Харесай

Ботас с предложение как Доменикали по-лесно да постигне целите си

В последните седмици изпълнителният шеф на Формула 1 Стефано Доменикали неколкократно съобщи, че желае да промени формата на спортните уикенд в шампионата. Целта на италианецът е всяка сесия, като се изключи първата подготовка в петък, да бъде значима и с повече екшън.

В отговор на тези хрумвания на Доменикали водачът на Алфа Ромео Валтери Ботас му предложи по какъв начин по-лесно да бъдат реализирани въпросните цели. Според финалндеца за Формула 1 бъдещето може да включва прекосяване към двудневен формат на спортните уикенди. Именно сходен формат бе пробван в Гран При на Емилия-Романя през 2020 година, когато имаше единствено една 90-минутна подготвителна сесия в съботната заран.
 Доменикали с следващо необичайно предложение: Формула 1 да дава точки в тренировките Доменикали с следващо необичайно предложение: Формула 1 да дава точки в тренировките
„ Не мисля, че имаме потребност от спринт всеки уикенд, просто по-малко тренировки и повече екшън. В момента в случай че би трябвало да предпочитам сред спринт или не бих избрал спринта, тъй като екшънът стартира още в петък с квалификацията “, сподели Ботас.
 Доменикали ще понижава тренировките във Формула 1 Доменикали ще понижава тренировките във Формула 1
Един от негативите на спринтовите уикенди е фактът, че втората подготовка на практика е загуба на време за подготовка, защото тогава не могат да се вършат промени по настройките, тъй като колите към този момент са в изискванията на „ закрит парк “. Именно заради тази причина отборите залагат на дълги серии от обиколки, в търсене на оптималната тактика.
 Доменикали изключи опцията Ф1 да премине към двудневни уикенди Доменикали изключи опцията Ф1 да премине към двудневни уикенди
„ Не сме го дискутирали, само че е истина. Обикновено има какво да се научи в дългите серии, само че не можем да променяме настройките. Така че двудневен уикенд с подготовка, подготовка и съревнование. Сигурен съм, че има причина уикендите да са тридневни, само че отново може да има смяна. Една подготовка в събота вечерта, по-късно още от сутринта в събота стартира огромният екшън “, разяснява финландецът.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР