В последните няколко години една от темите, които набраха изключителна

...
В последните няколко години една от темите, които набраха изключителна
Коментари Харесай

Устойчивите ESG инвестиции – трендът на бъдещето

В последните няколко години една от тематиките, които набраха изключителна известност измежду световната капиталова общественост, е така наречен ESG (environmental, social, governance) вложение. Редица анализатори считат, че ESG вложението е трендът на бъдещето в вложенията. ESG преглежда не просто облагата на дадена компания, а метода, по който тя е генерирана. Основното е, че акциите на компании, които не се придържат към избрани екологични, обществени и управнически стандарти, носят спомагателен риск, който може да засегне отрицателно тяхната рентабилност. Обратно - компании, които целеустремено лимитират тези опасности, имат капацитет да се показват по-добре на общия пазар в дълготраен проект. Сред образците за ESG опасности са промишлени повреди, водещи до вреди върху околната среда и произлизащи наказания, санкции за неспазване на трудово законодателство, корупционни практики, липса на бистрота в корпоративното ръководство и последващите репутационни вреди. Дългосрочни световни трендове като битката с климатичните промени и зеления преход и обвързваните с това нови условия и регулации във връзка с нездравословните излъчвания, преработването, възбраната на добива, производството и потреблението на избрани артикули, които генерират спомагателни разноски за фирмите, са също образци за ESG фактори, които оказват въздействие върху капиталовите решения. Всичко това кара анализаторите да предвиждат, че ESG вложенията са трендът на бъдещето.

По данни на Morningstar през 2021 година в световен проект има входящи потоци от съвсем 600 милиарда $ в ESG фондове, чиито активи нарастват с 53%, достигайки 2.7 трлн. $. Това е 10% от общите световни вложения във фондове. Наред с това нараства доста и делът на обичайни капиталови фондове, които интегрират ESG критерии в капиталовия си развой.

Има три съществени фактора , които диктуват интереса към ESG вложенията и дават учредения за прогнозите на финансовите анализатори.

Сериозният регулаторен напън
Реклама
Съществен фактор, изключително в Европейски Съюз, който, от една страна, задължава огромните компании да разкриват спомагателна информация, да вземем за пример за карбоновия отпечатък на дейностите си. От друга - предизвиква огромните институционални вложители интензивно да се ангажират с разбор на дейностите на фирмите и да дават финансиране на такива, които показват отговорно ESG държание. Европейската комисия също неотдавна завърши таксономията по устойчиви финанси, която дефинира кои корпоративни действия попадат в графата " climate friendly ".

Ритейл клиентите демонстрират все по-голяма сензитивност по ESG тематики

Теми като световното стопляне и правата на малцинствата ги ориентират при избора на компании или фондове за пенсионните им спестявания. В Съединени американски щати да вземем за пример са в ход промени, които улесняват работодателите да оферират ESG фондове в пенсионните проекти на чиновниците си.

Връзката на ESG с растежа на бизнеса
Реклама
Както финансовата доктрина, по този начин и анализът на историческите данни демонстрират, че в реалност има положителна връзка сред ESG еволюцията на фирмите и техните финансови резултати , което ги прави атрактивни за вложения. Долната графика илюстрира образно тази връзка.

Ако имате интерес към ESG вложенията, би трябвало да методите деликатно. Основният проблем е, че към момента няма универсални критерии, които да остойностяват ESG ангажираността на дадена компания, въпреки че мнозина поставят този етикет и се пробват да се доберат до него непременно. Това довежда до възникването на огромен брой организации, които дават сходни рейтинги, както и до опити на самите компании да " излъжат системата ", като укрепват съзнателно избрани индикатори, с цел да се изкачат по-високо в скалата. В резултат за елементарния самостоятелен вложител е доста по-трудно да отсее реалистичните от останалите благоприятни условия. Проблем е и това, че компании, които недвусмислено попадат в ESG категорията, може би не съставляват добра инвестиция в дадения миг поради еуфорията, която ги е качила на безпричинно високи ценови равнища. Затова има два съществени критерия, за които е належащо да следите.

Асет мениджърите са тези, които могат да ангажират фирмите, приели тези цели, и да ги държат виновни за постигнатите смяна и резултати .

Една от световните асет мениджмънт компании, които са поели отговорността да подбуден фирмите към прехода, в който световната стопанска система се декарбонизира, е Schroders, която е сътрудник на Екипът на компанията, който дефинира бъдещите вложения, е заложил изменението на климата, биоразнообразието и рестриктивните мерки на естествените запаси като основни цели за ангажиране през 2022 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Крипто 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Другият аршин при избор на ESG инвестиция е интензивният метод при ръководството .

Най-адекватният инструмент, от който могат да се възползват самостоятелните вложители, са тематичните взаимни фондове, които залагат на избрани ESG тематики, за които има дълготрайна капиталова аргументация, като да вземем за пример енергийния преход. Предимствата идват по две съществени линии - огромните асет мениджъри имат вътрешни модели за ESG оценка и могат да видят какво стои зад етикета. Те също по този начин имат свободата да се отклоняват от композицията на бенчмарковия си показател и да управляват размера на експозициите си към компании, при които капацитетът за напредък към този момент е осъществен.

Според изследване на Morningstar в интервала сред март 2020 и март 2021 година чистите парични потоци към тематични фондове се равняват на $207 милиарда - число, което е по-голямо от предходните 9 години, взети дружно.

Трендът е най-изразен във връзка с енергийния преход, по тази причина и фондове като, който дава достъп до тази тематика, реализират по-висока рентабилност от бенчмарка си. Друг метод за дълготрайно отиграване на ESG вероятностите, който не е фокусиран върху съответен бранш, е фондът, който залага на световни компании с преобладаващо състояние и известен бранд, които се придържат към ESG критерии в активността си. Фонд, който влага в компании в целия свят, които подкрепят прехода към стабилно обезпечаване на храна и вода, е. Schroders оферират и редица други фондове, които се придържат към ESG.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Можете да сключите контракт за инвестиция с " Карол Капитал " отдалечено или да отправите питане за интересуващи ви артикули посредством особено основан за задачата. Това разрешава още по-лесно и комфортно да започнете вашия капиталов портфейл, с който да отбраните спестяванията си и да ги умножите във времето.
Предупреждение за рискаИнформацията, поместена в този материал не съставлява капиталов съвет, не е рекомендация или капиталова консултация от страна на " Карол Капитал Мениджмънт " ЕАД по отношение на каквито и да било капиталови тактики или предлаганите финансови принадлежности. Всички вложения, посочени тук, могат да включват забележителен риск и да не са подобаващи за всички вложители. Инвеститорите би трябвало да имат поради, че приходите от вложения могат да се двоумят и цената на дяловете на фондовете и приходът от тях могат да се намалят, облагата не е обезпечена и вложителите поемат риска да не получат цялостна възвръщаемост спрямо в началото вложените средства. Инвестициите във фондове не са обезпечени от гаранционен фонд, основан от страната или с различен тип гаранция. Предходни резултати от активността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Настоящото съставлява маркетингово известие. Преди вземането на дефинитивно капиталово решение, апелирам, прегледайте проспекта и документа с основна информация за вложителите на фонда, в който бихте желали да инвестирате. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР