В последните месеци върви износ на хлебна пшеница към далечния

...
В последните месеци върви износ на хлебна пшеница към далечния
Коментари Харесай

Нашенци приземиха цените на зърното , продават го в Африка

В последните месеци върви експорт на хлебна пшеница към далечния изток и Северна Африка, като сега на пристанището във Варна се товари транспортен съд за Индонезия, заяви Преслав Борисов от управата на Български фермерски съюз. Купувачи на наше жито има в Тайланд, Египет, Йордания и други страни, предва СЕГА.

" Целият бранш обаче е в доста сложна, даже рискова обстановка: сушата се отрази доста отрицателно върху добивите, изключително при царевицата и слънчогледа, съчетано с може би най-високите индустриални разноски и като похлупак ниски цени ", разяснява Борисов. На интернационалните пазари хлебната пшеница са котира рекордно евтино  - по 425 лева за звук.

Купувачи се намират мъчно заради спада в потреблението в интернационален мащаб и те натискат оптимално надолу цените, добави ръководителят на съюза Георги Стоянов. 

От браншовата организация показват, че в производителите са приземили упованията си и към този момент осъзнават, че новите действителности постановат промени.

" Секторът би могъл да устои на провокациите единствено като следва три линии: по-ниска себестойност, положително качество и постоянни доставки към пазарите, на който се осъществя българската продукция ", уверен е Преслав Борисов.  Според него при себестойността има доста какво да се направи - от рентите до по-високата междинна продуктивност.

Подготовката на партиди с еднообразно качество още при самото прибиране до последващата мостра и съхранение също крие забележителен капацитет. Като размер българското произвеждане не може да бъде водач по справедливи аргументи,  само че непрекъснатото наличие на пазарите, където осъществя своята продукция, е от основно значение.

В последните месеци всички политици приказват, че ще търсят пазари и земеделието е приоритет, а в това време издаването на фитосанитарен документ от самата страна е с цена от два лв. на звук, може би най-скъпият издаван по света. Това е единствено дребен образец за това по какъв начин в детайлите по цялата верига има доста какво да се направи, разясняват от фермерския съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР