В последните години т.нар. бързи кредити се превърнаха в популярен

...
В последните години т.нар. бързи кредити се превърнаха в популярен
Коментари Харесай

Сериозно за бързите кредити: На какво да обърнеш специално внимание

В последните години така наречен бързи заеми се трансфораха в известен и наличен метод за приемане на финансова помощ измежду българите. Те оферират бърз и комфортен достъп до средства, което ги прави привлекателни за хора, нуждаещи се от незабавни парични средства.

Този вид заеми се оферират най-често от небанковите финансови институции и се характеризират с размер от няколко стотин до няколко хиляди лв., по-кратки периоди за връщане, както и облекчени условия за кандидатстване и утвърждение по отношение на обичайните банкови заеми.

Те се характеризират и с бърз развой на кандидатстване и утвърждение, които могат да се случат даже в границите на един работен ден.

 @AdobeStock

Макар да са комфортни и налични, този вид заеми имат и своите специфики, ето за какво би трябвало да си няасно с изискванията, приложенията и опциите. В тази публикация преглеждаме най-важните неща, на които би трябвало да се обърне внимание преди да се кандидатства за бърз заем.

Предимства на бързите заеми

Едно от най-големите преимущества на бързите заеми са техните експедитивност и улеснение. По-често кандидатстването може да стане напълно онлайн, а средствата да бъдат преведени непосредствено по твоята банкова сметка. Това ги прави идеални за незабавни обстановки, когато се нуждаеш от бърз достъп до пари.

Освен това, бързите заеми са доста по-достъпни от обичайните заеми, предлагани от банка. Небанковите финансови институции могат да дадат утвърждение на хора, които имат влошена кредитна история или не работят на непрекъснат трудов контракт.

Рискове и дефекти на бързите заеми

За да „ обезщетят “ преимуществата, бързите заеми може да идват и с по-висока цена – по-високи лихвени проценти и разноски спрямо обичайните заеми от банка.

Ето за какво, преди да аплайваш за бърз заем, би трябвало деликатно да се запознаеш с изискванията на заема, който планираш да изтеглиш.

На какво да обърнеш внимание преди да аплайваш?

Репутацията на кредитора

Едно от първите неща, които би трябвало да провериш преди да изтеглиш заем е да се увериш в надеждността на кредитора. Важна индикация за легитимността е дали финансовата институция е вписана в регистъра при Българска народна банка. Българска национална банка е контролен орган, който реализира надзор върху активността на небанковите финансови институции.

Изисквания за кандидатстване

Преди да аплайваш е значимо да провериш какви документи се изискват и какви са условията, с цел да аплайваш за бърз заем. Разбери дали твоята кредитна история и трудови правни отношения дават отговор на условията на кредитора.

Нужно ли е предоставиш поръчителство или да имаш гарант, има ли такси при кандидатстване. Всичко това са значими елементи, с които, в случай че се запознаеш и се подготвиш авансово, процесът по кандидатстване може да мине доста по-гладко и бързо.

Срокове за връщане

Друг значим подробност, с който би трябвало да се запознаеш са периодите за връщане на заема. Разбери общия интервал, както и в детайли написан погасителен проект. Важно е да прецениш дали периодите са подобаващи за теб и дали можеш да се оправиш с тях без ненужно финансово натоварване и напрежение.

Лихви

Внимателно се запознай с лихвените проценти. Бързите заеми нормално се характеризират с по-високи лихви и могат да варират доста сред другите кредитори. Провери общата сума, която ще би трябвало да изплатиш най-после, както и дали лихвата е закрепена или променлива. Това са все неща, които могат да повлияят на цената на заема.

Такси

Понякога т.нар бързи заеми, отпускани от небанкови финансови институции може да имат такси, които обичайните банкови заеми нямат. Важно е да се информираш за всички възможни разноски по заема ти, защото те могат да усилят общата стойност на заема.

Начисления и компенсации при веселба

И най-после, само че не на последно място, разбери какви са изискванията на заема при веселба на заплащане. Макар да не планираш да изпаднеш в сходна обстановка, всичко се случва и е значимо да си наясно какви биха били и има ли спомагателни лихви и компенсации при положение на веселба.

При всички положения, преди да се изтегли бърз заем, всеки кредитоискател би трябвало обективно да оцени своите потребности и благоприятни условия, както и да съпостави другите предложения на пазара. Независимо за какъв заем става въпрос, колкото по-информирано решение бъде взето, толкоз по-добре.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР