В последните години публичните появи на Ахмед Доган са почти

...
В последните години публичните появи на Ахмед Доган са почти
Коментари Харесай

Д банк е готова да кредитира "ТЕЦ Варна" на Ахмед Доган с 22 млн. лв.

В последните години обществените появи на Ахмед Доган са съвсем единствено при избори

© Юлия Лазарова Обновяването на следената от Ахмед Доган и Данаил Папазов " Топлоелектрическа централа Варна " е подсигурено с нови 22 млн. лева заемен запас от Д банк. Договорът за заем е от 26 февруари, само че става забележим чак в този момент от вписан в Търговския указател залог върху централата и нейни активи в интерес на банката, която е благосъстоятелност на Фуат Гювен.

Сумата евентуално е за течащата реставрация на блоковете на ТЕЦ-а, който, откакто беше добит от политиците от Движение за права и свободи, печели без да работи от контракти за леден запас с държавната " Електроенергиен систематичен оператор ". Няма обаче публична информация дали заемът е усвоен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новият заемодател на Доган

Самата " Топлоелектрическа централа Варна " беше продадена в края на 2017 година от CEZ на " Сигда " - компания на фамилията на някогашния транспортен министър от кабинета " Орешарски " Данаил Папазов. Тогава договорката беше финансирана с 24.225 млн. евро заем от Първа капиталова банка. Месеци по-късно през 2018 година почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган купи 70% дял в " Сигда " за към 1.5 млн. лева по думите на Папазов. В следствие централата стана мотор за изсветляване на имуществото на Доган, като публично закупи Боянските му сараи.

Сега наподобява " Топлоелектрическа централа Варна " диверсифицира финансирането си с втора банка. Според показаните документи заемът от Д банк е за 22 млн. лева, което за нейният размер е огромна експозиция. Лихвата е тримесечен Euribor плюс 3.75%, което все още е 3.75%. Заемът е едногодишен, само че с алтернатива за автоматизирано удължение до най-много пет години. Освен " Топлоелектрическа централа Варна ", като съдлъжници в интерес на банката са вписани още две сдружения - това са " Сигда " и " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово ". Последното е дъщерно сдружение на " Топлоелектрическа централа Варна ", в което предходната година бяха обособени активите на врата към топлоцентралата, за който бяха оповестени огромни проекти за вложения, които да го създадат съперник на " Пристанище Варна ". Част от залога е и съоръжение на " Топлоелектрическа централа Варна " на стойност близо 125 млн. лева

Втора договорка с Гювен

В края на предходната година " Топлоелектрическа централа Варна " към този момент влезе във взаимоотношения с Фуат Гювен. Тогава централата на Доган, посредством дъщерното си " Отманли вилидж " купи от компании на банкера сдружението " Варна мода ". В него бяха апортирани парцели наоколо до Боянските сараи и до Морските сараи на Доган в региона Росенец край Бургас. А също по този начин и три яхти. Цената на договорката не беше оповестена, само че оценката на активите, влезнали във " Варна мода " беше над 5 млн. лева

Гювен, който има турско и българско поданство, от дълго време е считан за един от най-близките и доверени предприемачи на Доган и за част от обръчите от компании на Движение за права и свободи. През годините неговата Д банк е финансирала и други компании, свързани с партията, в това число и такива на депутата Делян Пеевски. Друга обща линия сред Доган и Гювен са ползите в региона към Росенец. През 2009 година посредством една от последните заменки " Елкабел " придобива 83 дка до прилежащия до парка квартал на Бургас " Крайморие ".

Морските сараи на Доган в Росенец официално са благосъстоятелност на " Хермес солар ", която не е директно благосъстоятелност на Доган или Топлоелектрическа централа Варна. Те са част от по-голям парцел от над 180 дка, който през 2007 година е продаден от тогавашните пенсионни фондове на " Лукойл " на компания " Стрейтлайн ", която е благосъстоятелност на кипърската офшорка Troxi Trading Limited. През предходната година за автентичен притежател на " Стрейтлайн " бе посочен арх. Калин Тихолов. Той е архитект на морските сараи и шеф на упоменатата " Отманли вилидж ", която е част от " Топлоелектрическа централа Варна ".

Тихолов трябваше да е сътрудник на Папазов в кабинета " Орешарски ", защото беше препоръчан да застане отпред на особено основаното министерство на капиталовото планиране, само че след остра социална реакция на поста бе комплициран сътрудника му от УАСГ Иван Данов. По информация на " Капитал " за 2019 година " Топлоелектрическа централа Варна " регистрира 37.4 млн. лева облага след 22.8 млн. лева загуба за 2018 година В последните години обаче резултатите на централата са мощно повлияни от еднократни изкривяващи резултати - преоценки на активи. Приходите от продажби са в порядъка на 25-30 млн. лева обезпечени най-вече от така наречен " леден запас " - вместо да продава ток, тя стои в подготвеност да се включи при потребност, само че получава пари за това от държавната ЕСО. През 2019 година обаче са регистрирани и 56.5 млн. лева " други доходи ", които е допустимо да са свързани с обособяването на пристанището в ново сдружение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР