В последните години председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер категорично изразяваше

...
В последните години председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер категорично изразяваше
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът иска социален данък за колите; ЕК видя проблема в медиите

В последните години ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер изрично показваше оптимизъм за премахването на мониторинга в границите на неговия мандат и наблягаше, че това е измежду задачите му. Изглежда това е на път да стане факт.

Още по тематиката
Вечерни вести: Властта опита да тушира протестите; " Антикорупция " притиска шефа на касационния съд

И още: Утре еврокомисията преглежда мониторинговия доклад; България отхвърли пакта за миграцията; Пожарът в Калифорния е най-големият в историята
12 ное 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Тръмп и Путин на честванията на стогодишнината от края на ПСВ; Пленумът на БСП; Протести против повишаването на горивата и " Гражданска отговорност " в цялата страна
11 ное 2018 Потънали в " битови " проблеми - увеличените разноски за притежателите на коли и митингите, които те провокираха, за първи път от над 10 години постоянния мониторингов отчет на Европейската комисия за правораздаването и вътрешния ред в страната не се оказа в центъра на вниманието в България. Изненадващо, за първи път, самият отчет е толкоз мек. Сякаш и еврочиновниците се умориха или пък им стана ясно, че не е това методът да се решат отглежданите през годините структурни проблеми в българското правораздаване. Така следващата година механизмът евентуално ще бъде пенсиониран, а това ще донесе и политически дивиденти за ръководещите, нищо че действително прекомерно малко се е трансформирало за последните 10 години.

НАЙ-ВАЖНОТО

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Радев наложи несъгласие за по-високите налози за остарели коли

В унисон с настояванията на протестиращите президентът Румен Радев през днешния ден наложи несъгласие върху измененията в данъчните закони за идната година, които включват и по-високи налози за старите коли. Освен въвеждането на екокомпонент при налога върху транспортните средства президентът нападна и отлагането на промяната за метода, по който се пресмята такса боклук, налагането на по-висок веществен налог за парцели в курортните градчета и измененията в Закона за митниците.

Част от претекстовете на Радев са основателни, други са по-скоро спорни. Прави усещане и че част от оспорваните текстове са тези, които провокираха най-голямо публично неодобрение в последните седмици, като нарастването на налога за старите коли.

След митингите през днешния ден зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна в прав текст Българска социалистическа партия и Румен Радев, че стоят зад тях. От ГЕРБ желаеха и среща с президента, той обаче отхвърли. От Българска социалистическа партия отхвърлиха да имат каквото и да е общо с митингите, като се изключи че ги намират за обективни.

Европейска комисия: Влошаването на медийната среда е риск и за независимостта на правосъдната система

" Европейска комисия е уверена, че наблюдението на България може да завърши до края на мандата на актуалната комисия ". Това сподели зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс при представянето на следващия отчет по Механизма за съдействие и инспекция. За разлика от различен път, тази година събитието мина при слаб интерес, а самият отчет бе изненадващо оптимистичен. Според него три от шестте сложени през 2006 година цели за България са изпълнени - като самостоятелност на правосъдната система, законодателна рамка, а по останалите се следи напредък. Подчертава се обаче особено утежняването на средата за българските медии, което рискува да има негативно влияние върху правосъдната система. Комисията планува преди края на мандата й през есента на 2019 да има още една оценка на постигнатото, която да постави завършек на траялата над 10 година сага.

Идеята на механизма на процедура бе да насърчи реформаторските старания в България и Румъния още от приемането им в Европейски Съюз, само че към този момент над 10 години резултатите в България са скромни и в отчетите по-скоро доминираха рецензиите. След 2016 г обаче - виждайки че механизмът не дава особени резултати, а и след напън от българските управляващи, Европейска комисия направи смяна, която разреши на ръководещите да рапортуват прогрес, основан на приемане на тактики и законодателство, а не на действителни резултати. Обратно е ситуацията в Румъния, която в продължение на няколко години отчиташе същински прогрес, само че след идването на власт на актуалното социалистическо държавно управление обърна наклонността даже на законодателно равнище.

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

" Предай на шефа си " или какво споделя записът от убийството на Хашоги


Малко след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в посолството в Истанбул, един от убийците споделя по телефона на висшестоящ да " съобщи на шефа си " (предполага се, че става въпрос за саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман), че групата е изпълнила задачата си. Това написа в. NYTimes, като се базира на трима осведомени със записа от убийството на Хашоги, с който разполага турското разузнаване. Той е бил пратен до Централно разузнавателно управление на САЩ, държавните управления на Съединени американски щати, Канада, Саудитска Арабия и няколко европейски страни и се преглежда като едно от мощните свидетелства за възможната връзка на престолонаследника с убийството. Макар името му да не се загатва, представители на американското разузнаване считат, че под " шефа " се има поради точно принц Мохамед, а позвъняването е до негов асистент.

Все отново както турските представители, по този начин и американското разузнаване и други държавни представители акцентират, че записът още не е неопровержимо доказателство за съпричастността на престолонаследника със гибелта на журналиста.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новите конституционни съдии се заклеха


Четиримата нови конституционни съдии поставиха клетва в наличието на президента, ръководителя на Народното събрание и ръководителите на висшите съдилища. Те са Павлина Панова и Надежда Джелепова от правосъдната квота, до момента зам.-председателки надлежно на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, Красимир Влахов, определен от Народното събрание, до неотдавна също зам.-председател на Върховен касационен съд, и Атанас Семов от президентската квота, против който обаче прокуратурата започва инспекция преди дни. Утре обновеният състав ще се събере, с цел да одобри и разпоредбите за избор на нов ръководител, а гласуването ще е в четвъртък.

Фотограф: Цветелина Белутова

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Как се движи стопанската система през третото тримесечие


В сряда националната статистика ще разгласява данни за пазара на труда и експресните оценки за развиването на брутния вътрешен артикул за страната. За еврозоната числата ще бъдат налични от Евростат.

Данните ще показват първата моментна фотография за това накъде върви стопанската система през интервала юли - септември и кои са моторите на растежа. През второто тримесечие годишният ритъм се забави от 3.6% през интервала януари - март до 3.4%, в синхрон с европейските трендове.

Преговорите за Brexit са на финала

Напрегнати часове на договаряния протичат сред екипите на Обединеното кралство и на Европейски Съюз, а определенията за съглашението за Brexit варират от " заключителен стадий " през " внимателен оптимизъм " до " допустимо до 24-48 часа ". Във вторник английският министър председател Тереза Мей осведоми на среща кабинета си по отношение на последните развития. Позицията на държавното управление е, че " малцина останали въпроси " стоят на пътя на договорката, а държавен представител добави, че " има оптимизъм и от двете страни " след договарянията в понеделник вечерта.

Все отново не престават " сложните полемики " по отношение на намирането на решение по въпроса с ирландската граница. Затова и по време на 45-минутната среща за Brexit английският кабинет е разискал подготовката за разнообразни сюжети.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Груевски разгласи, че е в Унгария и е изискал леговище

Фотограф: Ognen Teofilvovski [Reuters]
Бившият македонски министър председател Никола Груевски разгласи във " Facebook ", че е в Будапеща и е изискал политическо леговище в Унгария. Вътрешното министерство в Скопие заяви, че ревизира дали тази информация е действителна. Вчера изтече крайният период, в който той трябваше да се яви, с цел да излежи 2-годишната си присъда за корист с въздействие, само че това по този начин и не се случи.
" В последните няколко дни получих безчет закани за живота си. В Будапеща съм и желаех политическо леговище от унгарските управляващи. Винаги ще остана правилен на идеята на Македония. Никога няма да отстъпя ", продължи Груевски. Бившият министър председател упорства, че обвиняванията против него са политическа поръчка на социалдемократите. Още от началото на рецесията в Македония Груевски се ползваше с поддръжката на унгарските управляващи.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Комисията за защита на конкуренцията приключи като противозаконна поръчка на БДЖ за доставка и поддръжка на 42 нови влака на обща стойност 675 млн. лева Решението е по тъжба на " Сименс мобилити ". Проблемът е, че в сдружението има единствено отчасти обезпечено финансиране на договорката до края на 2024 година

Седем компании са удостоверили желанието си да вземат участие в търга за построяването на два патрулни транспортен съд а за българските Военноморски сили, разгласи командирът на Военноморски сили Митко Петев, представен от БНР. Сред тях има по една компания от България, Франция, Италия, Холандия и Испания и две немски. Първият опит по търга се провали в края на предходната година, откакто единствената компания, подала документи, се отхвърли.

Броят на починалите при пожара в Северна Калифорния доближи 42, откакто управляващите откриха останките на още 13 жертви на огнената буря, трансформирайки я в най-смъртоносната в историята на щата. Пожарът се трансформира и в най-разрушителния в историята на щата, откакто опустоши 7100 жилищни и други здания от четвъртък насам.

IN MEMORIAM

Почина основателят на комиксите Marvel Стан Лий


На 95-годишна възраст умря паметният основател на комиксите Marvel - Стан Лий. С работата си като публицист и редактор Стан Лий извежда Marvel на водещи позиции в издаването на комикси още от 60-те години. В съдействие с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той основава редица истории със супергерои, които остават настоящи десетилетия наред, а през днешния ден са и касови герои в десетки филми по кината - негови творения са младият Спайдърмен, Хълк, мутантите X-Men, плейбоят откривател Железния човек (Iron Man), както и Фантастичната четворка (The Fantastic Four). Той бе известен и с това, че се появяваше за секунди - нормално в комична сцена, във всеки филм, основан по комикс на Marvel. Десетки холивудски звезди от филмите по негови комикси - като Хю Джакман, Скарлет Йохансон, Крис Еванс, Робърт Дауни - Младши, Том Харди и така нататък, изрекоха уважението си към Стан Лий в обществените мрежи. А негови фенове занесоха цветя на зездата му на Алеята на славата в Холивуд.

Фотограф: Danny Moloshok
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР