В последните години потребителите обръщат сериозно внимание на качеството на

...
В последните години потребителите обръщат сериозно внимание на качеството на
Коментари Харесай

Качеството на питейната вода е уравнение с много неизвестни


В последните години потребителите обръщат съществено внимание на качеството на храните, които купуват. Все по-често те ревизират информацията на етикета за състава на хранителния артикул, а нерядко от това зависи решението за покупка. В същото време качеството на водата за пиянство остава на назад във времето. А тя съставлява 70% от тялото на зрелия човек и е от значително значение за здравето. Оказва се, че съставът и качествата на водата са транспарантни единствено що се касае до бутилираната вода, тъй като са съответно посочени върху етикета. За чешмяната и филтрирана вода това не се отнася. Така потребителите са затруднени в верния избор на вода, чиято консумация да бъде в полза на положителното им здраве: чешмяна, пречистена благодарение на филтри или бутилирана – изворна или минерална.

Перипетиите на чешмяната вода

Чистотата на чешмяната вода се управлява непрекъснато и рядко излиза на дневен ред. Този тип питейна вода нормално идва от огромни язовири, езера, реки или резервоари. Но тъй като съставляват отворени водоеми, те са непрекъснато застрашени от замърсявания. И тези замърсявания напълно не са редки: предизвикват се от вливане на отпадни води, след локализиране на сметища наоколо до водоемите и при изхвърляне на битови боклуци. Реален риск съществува и от контаминация с тежки метали, пестициди, нитрати и други потвърдено нездравословни за човешкото здраве субстанции.

Ето за какво преди да доближи домовете, чешмяната вода по предписание се пречиства. Това се прави посредством на хлориране за елиминирането на нездравословни за хората микроорганизми. Хлорът обаче с изключение на противен усет и аромат може да нанесе вреди на човешкото здраве даже когато е в признатите граници. Допълнителен проблем е водопроводната мрежа в България, която, както всички знаем, е морално и физически остаряла от години. От това следва, че дори пречистена, водата, която доближава до чешмите в домовете ни, постоянно е с компрометирано качество и може да бъде нечиста с наслойка, олово и бактерии като резултат от положението на старите водопроводни тръби. При това състояние няма надеждни гаранции за качеството на чешмяната вода.

Решение ли е филтърът?

В доста от днешните семейства чешмяната вода минава през филтрираща система или филтърната кана. Разчитаме на филтъра да се пребори най-много с хлора и други нездравословни съставки на течността от чешмата. Наистина филтрите пречистват хлора, само че в това време безусловно умъртвяват водата, като лишават доста от нейните потребни за здравето детайли. Отделно успеваемостта на филтрите зависи директно и от честотата на тяхната замяна. Ако не се подменят задоволително постоянно, задръстените филтри мухлясват и могат дори да връщат нездравословни субстанции във към този момент филтрираната вода.

Био храна, а био вода?

Вече в множеството огромните хранителни магазини участват щандове за био храни, които стават все по-популярни, изключително измежду младите, образовани консуматори. А водата? Коя вода е най-близо до био качеството?

Най-близо до по този начин настоящия био статут се намира бутилираната вода – минерална или изворна. По своята същина този вид води са натурални. Те не подлежат на химическа обработка, постъпват в опаковката, недокоснати от човешка ръка, а огромните производители прецизно наблюдават за състава им. Той е обозначен на етикета дружно със цената на рН. При потреблението изключително на минерална бутилирана вода организмът си набира палитра от жизненоважни минерали. Нискоминерализираните води са годни за ежедневна консумация, както и изворните.

Някои изворни води са изключително подобаващи за бебета и деца до 3 години и се предлагат от педиатрите. Голям плюс на бутилираната изворна вода е, че е екологично чиста, от естествени залежи, нормално в планински региони. При бутилирането се следи нейният състав и непорочност. Затова не е належащо тя да се преварява, преди да се даде на детето. Разбира се, всеки родител би трябвало да направи осведомен избор и деликатно да прочете етикета на водата – а не да одобри, че щом опаковката съдържа розов цвят или детски детайли, водата е подобаваща за бебето. Всъщност значимо е да се гледа общата минерализация – най-добре тя да бъде под 100 мг/л. Бебешкият организъм мъчно преработва богатите на минерални субстанции води, а чешмяната вода е прекомерно наситена с хлор и нерядко със подозрително качество и е нужно да се преварява. Друго условие е изворната вода за бебета да има ниско наличие на натриеви катиони и флоурид: най-добре доста под допустимите стойности, които са надлежно до 20 мг/л и 0,70 мг/л. И тъй като 75% от тялото на бебето е построено от вода, признато е, че за положително здраве се предлага банкет на вода с лека алкалност – т.е. със стойности на рН от 7,35 до 7,45.

Ако би трябвало да обобщим, за потребителите е значимо да вземат поради качеството на водата, когато избират дали да употребяват непосредствено от чешмата, да филтрират чешмяната вода или да предпочетат чиста натурална минерална или изворна вода. Прекалената обработка на водата за пиянство не безусловно води до най-хубавия резултат, дори в противен случай, защото я „ чисти “ и от потребните детайли в нея и по този метод прави хидратацията непълноценна.

 

Автор: Даниела Константинова

По данни от експертни материали у нас и в Европейски Съюз
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР