В последните години невролози усилено изследват фототерапията като неинвазивен метод

...
В последните години невролози усилено изследват фототерапията като неинвазивен метод
Коментари Харесай

Светлината помага при загубата на умствена свежест

В последните години невролози интензивно изследват фототерапията като неинвазивен способ за закъснение на умствения крах и забравянето
Светлинната терапия може да понижи някои признаци на деменцията, откриха откриватели. В профилираното издание по проблемите на мозъка и държанието те разгласяват обобщаващи заключения от 12 самостоятелни изследвания, които удостоверяват резултата.

Светлинната терапия от дълго време се употребява при хора със сезонно афективно разстройство за възстановяване на техните признаци. В последните години невролози интензивно изследват фототерапията като неинвазивен способ за закъснение на умствения крах и забравянето. Към момента данните сочат, че светлина с избрани дължини на вълната усъвършенства когнитивната функционалност при пациенти с деменция, само че няма забележителен резултат върху съня, поведенческите и психическите прояви на болестта. По-точно се регистрира дребен резултат върху действия, провокирани от възбуденост, експанзия, апатия, неуравновесеност, задаване на повтарящи се въпроси, блуждаене.

Осем от изследванията употребяват терапия с ярка светлина, две ползват LED лампи, а две употребяват синя или синьо-зелена светлина. Продължителността на сесиите варира от 6 до 120 мин от 2 пъти дневно до 5 пъти седмично. В основата на резултата, считат откривателите, е настройката на вътрешния часовник на индивида в по-добър синхрон с циркадните ритми ден-нощ и другата светлина през денонощието.

Като цяло светлината, достигаща до окото, би трябвало да е по-ярка от тази, при която живеят в дома си хората с деменция. Второто значимо изискване е светлината да се доставя по метод, който подсигурява, че индивидът получава “дозата ”, без значение накъде гледа. Това прави лечението друга от методиката, прилагана при хората със сезонно афективно разстройство посредством светеща кутия, която изисква от тях да седнат пред светлината и да гледат в избрана посока. За страдащите от деменция не е уместно. Те може да не са в положение да седят неподвижни задоволително дълго, с цел да може светлината в мечтаната степен да влияе посредством очите върху мозъка им.

При хора с деменция, в това число заболяването на Алцхаймер, е по-реалистично използването на пасивна намеса, при която се осветява цялото пространство, в което те прекарват времето си. По този метод се подсигурява, че светлината доближава задната част на окото. Проникването в дълбочина е най-важното за въздействието върху циркадната система на организма, изяснява доктор Мариана Фигейро, шеф на Центъра за проучване на светлината и здравето в Ню Йорк и професор по публично здраве. 

Извън научните центрове лечението може да е толкоз просто нещо - хората да излизат всеки ден на слънчева светлина или да се обезпечи повече естествена светлина в стаята им. Ако не е допустимо, спомагателни лампи с положителни осветяващи благоприятни условия да бъдат сложени покрай мястото, където индивидът нормално прекарва времето си.

Любомира Николаева,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР