В последните две години едва ли е било леко да

...
В последните две години едва ли е било леко да
Коментари Харесай

Гейм разработчиците са настроени негативно към консолидиранията

В последните две години надали е било леко да си чиновник на гейм студио. Особено 2023 беше брутална към тях с над 10 000 съкратени служащи в гейм компании от всевъзможен мащаб. Тази година стартира по този начин, както свърши предходната и по всичко наподобява, че ще я задмине по този индикатор.

Основната причина за съкращенията като че ли е прозаично ясна – откровена корпоративна лакомия. Нищо персонално, просто бизнес, както се споделя. Разгледаме ли в елементи аргументите за тези стъпки от страна на управлението на студиата ще забележим разнообразни, по-малки аргументи. Една от най-важните от тях е наклонността по консолидиране, придобивания и обединение сред другите гейм компании в последните години. Обичайна процедура е когато огромен издател от ранга на Take-Two Interactive или Microsoft придобие по-малка компания да „ усъвършенства “ новите си екипи, година-две след закупуването.

Game Developer цитира резултатите на анкета, направена по време на GDC за сегашното положение на промишлеността. В нея личат ясно терзанията на разработчиците на видеоигри във връзка с вероятно придобиване на работодателя им.

43% от запитаните в това проучване ясно декларират, че едно обединение с друга компания ще се отрази отрицателно на сегашното им състояние. Според други 42%, един подобен ход би имал „ разбъркан “ резултат. Осем % са дали отговор, че не знаят какъв резултат би имало едно придобиване върху ситуацията им и едвам два % считат, че не би имало резултат. Само пет % от запитаните дават отговор, че едно придобиване би имало позитивен резултат. Забележителното тук е, че през 2023 тези последните са били 17% от всички интервюирани. Game Developer вършат вметката, че в действителност в анкетата от 2023 е липсвал отговор „ разбъркан резултат “.

А когато приказваме за процесите по консолидация в гейм промишлеността, няма по какъв начин да не се сетим за Embracer Group. От страницата на шведския конгломерат в Wikipedia може да забележим, че компанията придобива за късия интервал от края на 2021 до края на 2022 над 25 компании. И тук не приказваме за някакви инди студиа. Tripwire (Killing Floor), Crystal Dynamics и Eidos Montreal, Beamdog (оригиналния Baldur’s Gate), Dark Horse Media и други Embracer са притежатели също по този начин на Gearbox, 4A Games (Metro), Saber Interactive, Piranha Bytes. Общо, от 2021, Embracer са притежатели на 76 студиа от 45 страни. И споменавайки Piranha Bytes, то компанията беше обвързвана за последно с следващите „ оптимизации “ на дейностите.

„ Смятам, че скорошните промени в Embracer обобщават добре обстановката. Когато една огромно обществено търгувана компания закупи голяма част от дадена промишленост, в последна сметка неизбежно ще се появят съкращения. Другото е, че такава компания в последна сметка ще сложи новаторски и по-готови да рискуват студиа в позиция, в която ще бъдат обсъждани от акционерите като незадоволително печеливши “. Мнението е на един от интервюираните разработчици, коментиращ обстановката. Embracer Group редуцира над 900 работни позиции в границите на три месеца през 2023.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР