В последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък

...
В последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък
Коментари Харесай

Връщат блиц контрола на премиера и вицепремиерите в НС

В последните до два часа от съвещанието всеки първи четвъртък на всеки месец премиерът и вицепремиерите ще се явяват пред Народното събрание, за да отговарят на настоящи устни въпроси от народни представители. Това взеха решение депутатите, които одобриха промени в парламентарния устав със 158 гласа " за ", 0 " срещу " и 1 " въздържал се ", предава Българска телеграфна агенция. 

Всяка парламентарна група ще има право на два въпроса, а самостоятелните депутати - общо на два въпроса. Отправените въпроси не могат да съдържат претенции за даване на подробни числови данни. 

Отхвърлено беше предлагането на Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! "  блиц контролът да е всяка седмица в четвъртък. Изборът дневно от седмицата тя обоснова с обстоятелството, че всяка първа сряда от месеца е ден на опозицията и блиц контролът ще лишава от времето й. 

Депутатите одобриха блиц контрола да остане веднъж месечно, само че вместо всяка първа сряда от месеца, каквото беше първичното предложение на Българска социалистическа партия, да бъде всеки първи четвъртък от месеца. Предложението за изместване на блиц контрола беше направено от трибуната от Филип Попов / " Българска социалистическа партия за България " / и беше признато със 166 гласа " за ", 0 " срещу " и 1 глас " въздържал се ". 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че ще поддържат предлагането на Българска социалистическа партия от позицията на хора, които вървят натам да бъдат в съпротива, в случай че този парламент продължи. 

Хасан Адемов от ДПС попита какво е наложило смяната в позицията на ГЕРБ, тъй като, до момента в който са били ръководещи, са премахнали блиц контрола. " Имам чувството, че към този момент се вживявате в ролята на съпротива и желаете да контролирате Министерския съвет и министър-председателя ", разяснява Адемов. 

Тома Биков отговори, че по време на второто държавно управление на Борисов блиц контролът, въведен по време на кабинета " Орешарски ", е съществувал.

По време на 44-ото Народно заседание беше непокътнат единствено блиц контролът на министрите в отрасловите комисии всяка първа сряда или четвъртък на месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР