В последните дни се наблюдава сближаване между Има такъв народ

...
В последните дни се наблюдава сближаване между Има такъв народ
Коментари Харесай

Има ли сближаване между Има такъв народ и ДПС?

В последните дни се следи доближаване сред " ИТН " и Движение за права и свободи, което е видно от тяхното държание в парламентарната зала.

Преди два дни от " ИТН " желаеха краткотрайната комисия за промени в Конституцията да бъде закрита. Неин ръководител е съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Факт е, че комисията до момента не е провела нито едно съвещание. Основна причина по тази причина е, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " отхвърлиха да вземат участие в нея.

А концепцията бе в тази комисия да има разговор сред ръководещи и съпротива, защото за промени в Конституцията, свързани със правосъдната промяна трябват 180 или най-малко 160 гласа.

По-интересното обаче бе това, че един от причините на Иво Атанасов ( " ИТН " ), който изиска закриването на комисията, повтаряше буквално мотив на Движение за права и свободи срещу тази краткотрайна комисия. Атанасов съобщи, че след закриването на тази комисия нейните функционалности би трябвало да се поемат от правната комисия.

Ето какво сподели Хамид Хамид (ДПС) по време на дебата за основаването на комисията:

" Няма да подкрепим основаването на тази комисия. Има непрекъсната комисия. Там да се състои този спор. "

Атанасов повтори и една от опорките на Движение за права и свободи - че правосъдната система е в такова положение поради промяната, извършена от Иванов като правосъден министър във второто държавно управление на Бойко Борисов.

" Ако има поради рестартирането на промените, които той направи като правосъден министър, то вследствие на тези промени в този момент сме сложени в патова обстановка да се молим Иван Гешев да напусне поста си.

Имам вътрешно чувство, че човек, който е взел участие в държавното управление на Борисов и не е съумял да направи конституционни промени, който му е казвал " господин шеф " и правил чупки в кръста, не може да извърши функционалността на комисията ", сподели Атанасов.

Фактите обаче са по-различни. По време на второто държавно управление на Борисов правосъдната промяна, инициирана от Иванов, бе неодобрена с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Малко преди посочените събития Движение за права и свободи бе единствената партия, която поддържа претендента на " ИТН " за началник на Българска народна банка Любомир Каримански.

Това се случи и по време на дебата, и в гласуването.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР