В последните дни много се изговори и изписа къде в

...
В последните дни много се изговори и изписа къде в
Коментари Харесай

Поредна война между ЦСКА-София и ЦСКА-1948. Къде ще играят в неделя?

В последните дни доста се изговори и изписа къде в неделя ЦСКА 1948 ще одобри ЦСКА-София.

Клубът от Борисовата градина се опълчи на решението на своя конкурент мачът да е в Бистрица, където по-често семейства различният клуб. Феновете му - още повече.

Те предизвестиха, че няма да отидат 300 души на стадиона на “Витоша ” - толкоз билета им дават домакините - по правилник (процент от капацитета), а доста повече.

Имаше срещи по проблема, писма, договаряния с БФС, който управлява Първа лига…

Напрежението се натрупа, още повече поради и комплицираните връзки сред двата клуба. През есента представители на гостите бяха посрещнати “на нож ” на “Българска войска ”, освен това митове на ЦСКА, като Ради Здравков. А ЦСКА-София завоюва трагично с гол в края на Брадли де Нойер.

В последна сметка БФС отбрани желанието на ЦСКА 1948 да посрещне съперника си  Бистрица - стадионът е лицензиран за Първа лига. Срещу това решение обаче се оповестиха Министерство на вътрешните работи, Столична община, кметът на Бистрица Самуил Попов… Те оферират ст. “Васил Левски ”.

“Отборът на ЦСКА ще семейства на стадион " Витоша " в Бистрица в двубоя от XXIII кръг на efbet Лига. Това беше доказано след среща сред управлението на тима, представители на Столична дирекция на вътрешните работи и гостуващия тим ЦСКА-София. Полицията поема опазването на публичния ред в региона по време на мача в неделя, 12 март, написа публично през днешния ден ЦСКА 1948.

Благодарим на представителите на полицията, които подходиха професионално и с схващане към организацията на срещата и ще се погрижат тя да мине без нарушение на публичния ред. Както при всеки мач, управлението на ЦСКА подсигурява, че организацията на стадиона ще е съвършена и на европейско равнище ", съобщи изпълнителният шеф на ЦСКА Добрин Гьонов.  

По време на срещата сред трите страни беше избран и методът, по който ще се популяризират билетите за последователите на тима посетител. Пропуските за гостуващия тим ще бъдат предадени на ЦСКА-София. 

Важно конкретизиране е, че в деня на мача билети на стадиона или друго място няма да се продават. ”

По-късно ЦСКА 1948 предприе мярка към своя противник - поради “некоректно отношение ”.

“Информираме Ви за смяна в метода на продажба на билетите за идното домакинство от XXIII кръг на efbet Лига. Поради неточно отношение от тима посетител, пропуските за сектор-гости ще се популяризират в мрежата на eventim, а няма да бъдат излъчени на клуба, както беше оповестено по-рано ”, съобщи основаният през лятото на 2016 година клуб.
От Борисовата градина обявиха следното:
БФС не промени решението си мачът ни на 12.03. да се организира в Бистрица. Изразяваме недоумението си от тази твърда позиция, поради следните фактори:

1. Официалното мнение на Столична дирекция на вътрешните работи и ГДНП е, че дуелът е рисков с заплаха от ексцесии. В публично писмо, входирано във футболната централа, полицията дава мнение срещата да не се организира в Бистрица от опасения, че не могат да се подсигуряват редът и сигурността на посетителите и жителите на региона.

2. Кметът на Бистрица – господин Самуил Попов, с публично писмо, входирано до БФС, също показва своите терзания и смята провеждането на мача за „ извънредно рисковано за публичния ред и сигурност “, а стадиона дефинира като несъответствуващ.

Бихме желали да осведомяваме и за следното:

1. Представител на БФС на вчерашната публична среща сред ЦСКА, клуба хазаин и полицията не участва, което намираме за извънредно безконтролно.

2. Единственият мотив, който получихме в отбрана на взаимното решение на футболната централа и клуба хазаин, беше „ опазване на спортния феърплей “. Като образци бяха изтъкнати извършените срещи с „ Левски “ и „ Лудогорец “ в Бистрица. Тези съпоставения намираме за неуместно опрощение.

Нашите многохилядни почитатели одобряват персонално съществуването на клуб, основан за да пречи, предизвика и краде историята на ЦСКА, по тази причина и отношението към отбора от Бистрица се показва доста по-бурно и буйно. Това от своя страна повишава риска по време на мачове сред двата тима.

И до момента в който на ст. „ Българска войска “ изискванията разрешават провеждането на мача заради размера, обезопасеността и най-много неналичието на гостуваща агитка, то на дребния стадион в Бистрица всички предпоставки за ексцесии са налице.

3. Клубът от Бистрица дава 250 билета за почитателите на ЦСКА на цена от 30 лева Пропуски за останалата част на стадиона няма да бъдат пускани в свободна продажба, а ще се купуват против даване на персонална карта от офисите на клуба.

Определяме това решение като иноваторско, поради това, че надали има различен клуб в света, който да не продава билети на почитатели, които не познава персонално. Но това пък е единственото, което можем да си разбираем в цялата тази нелогична обстановка.

За край – ЦСКА Е САМО ЕДИН!

Министерство на вътрешните работи е изпратило писмо до БФС и други институции мачът да не се играе в Бистрица, защото “мероприятието носи висока степен на риск от нарушение на публичния ред и сигурността на жителите ”.
Ето какво обявиха от вътрешното ведомство:
“За 12 март е планувана футболна среща сред тимовете на ПФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, която е планувана да се организира на стадион „ Витоша " в с. Бистрица. След подробен разбор на факторите -  потенциал на селището, на спортното оборудване, предстоящо всеобщо посещаване от фенове, от Министерство на вътрешните работи е преценено, че мероприятието носи висока степен на риск от нарушение на публичния ред и сигурността на жителите.

Това мнение е било показано на съвещание на междуведомствената експертна работна група, включваща представители на ГДНП и БФС за установяване на степента на риск на срещите от футболните шампионати и шампионатите в България, извършена на 6 март.

По същата причина от управлението на Столична дирекция на вътрешните работи на 6 март е изпратено писмо до Българския футболен съюз, последвано от друго, изпратено на 8 март от управлението на ГДНП. И в двете писма изрично се декларира позицията сходни футболни дуели да се организират на уреди, отговарящи на регламента за рискови срещи, което би разрешило гарантиране на сигурността на жителите и публичния ред.

Същата позиция е изразена и от управленията на двете дирекции на среща с БФС, извършена през днешния ден, 9 март, като протоколът от срещата на муждуведомствената група е подписан с „ изключително мнение " от представителите на ГДНП-МВР. ”
Това не накара БФС да промени позицията си, изразена и публично от централата:
Във връзка с разразилата се обществена полемика във връзка мястото на осъществяване на срещата от 23 кръг на ППЛ сред ФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София ЕАД, планувана за 12 март 2023 година, неделя, 16:45 ч., Българският футболен съюз декларира следното:
Стадион „ Витоша “ в Бистрица е публично лицензиран като главен стадион на ФК ЦСКА 1948 за сезон 2022/23, и е извършил всички критерии, открити в Наредбата за национално клубно лицензиране, издание 2020 година

Единствените разновидности даден клуб да семейства на различен стадион в съответен дуел е след негово категорично съгласие/желание, каквото в тази ситуация не е публично подадено, или в случай че мачът бъде разгласен за рисков от експертната междуведомствена комисия, което също не е реалност.

БФС постоянно е подкрепял правилата на равнопоставеност сред всички клубове във футболната система. Фактът, че първият мач сред двата противника през сегашния сезон бе извършен на стадион „ Българска войска “ допуска, че ответният дуел би следвало да се играе на стадион „ Витоша “, който одобри редица клубове с огромна фенска маса през последната година.

Според откритите правила на ФИФА за систематизиране на местата на трибуните, тимът посетител получава не по-малко от 5 % от потенциала на стадиона. Според нормативните актове на БФС този % е двойно по-голям, т.е. – 10 % от билетите за даден мач по предписание се поставят на гостуващия клуб, като домакинът-организатор на срещата може да усили тази квота по свое убеждение.

От позицията си на административен орган на българския футбол БФС взема отношение по всички противоречиви проблеми и инициира среща сред представителите на двата клуба, на която вероятно да се реализира консенсус по повод дуела в неделя, само че поканата не бе почетена от една от двете страни.

Българският футболен съюз още веднъж приканва клубовете и техните представители към диалогичност, правилно отношение и почитание към противниците на терена и отвън него. "

Така, в случай че до неделя не се случи знамение, мачът остава в Бистрица.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР