В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от женски

...
В последните дни много българи получиха телефонни обаждания от женски
Коментари Харесай

Коя е Наталия?

В последните дни доста българи получиха телефонни позвънявания от женски глас, който се показва като  " Наталия ". Репликата е една и съща:

" Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, от София ли сте? "

Когато не получи отговор или ѝ се зададе ответен въпрос от вида " Каква покупка ", " Наталия " споделя, че е станала неточност и приключва диалога.

Какво се крие зад странното обаждане – маркетингово събиране на информация или машинация?  

„ Това е чатбот, който има за цел да събере дейни телефонни номера на консуматори от град София с маркетингова или рекламна цел ”, сподели Явор Колев, бившият шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП, пред Нова тв. 

Според него поръчението може да идва от компания, само че и от политическа партия, поради предстоящите местни избори.

" На този стадий събирането на тази база данни няма белези на престъпление ", сподели той, само че посочи, че не се знае по какъв начин ще бъда употребявани тези данни след това и " дали ще има спам към тези телефонни номера ".

Задачата зад бота може да бъде основаването на база данни, в която да бъдат локализирани в кой град живеят притежателите на телефонните номера. Тези данни после може да бъдат продадени или използвани от поръчителя - за таргетирани рекламни, маркетинг или за политически цели. Предполагаемо могат да бъдат употребявани и за машинация.

Явор Колев обаче предложи никога да не предоставяме персонална информация при сходни позвънявания.

„ С навлизането на изкуствения разсъдък ще има повече такива офанзиви. За това предизвестява и Европол. Кибератаките ще бъдат усложнени ”, специалистът по сигурността.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР