В последните четири дни се повишава броят на издадените и

...
В последните четири дни се повишава броят на издадените и
Коментари Харесай

Зам.-министър Гетов: Не се предвижда връщане на хартиените рецепти за антибиотици

В последните четири дни се покачва броят на издадените и изпълнените електронни предписания и понижава броят на анулираните предписания – тези, в които има неточности или пропуски. Това сподели пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

„ Не се планува връщане на хартиената рецепта, а и министър Хинков съобщи преди дни, че връщане обратно на този стадий няма, добави той. В момента изрично няма дефицит на антибиотици “, добави проф. Гетов.

По думите му един от антибиотиците, който липсваше на пазара, се появил ден след въвеждането на електронното определяне, което значи, че концепцията за изсветляване на доставката на медикаменти работи.

Той добави, че сега се събират всички сигнали и проблеми, проучват се, има решения на някои проблеми, за други следва. Все още не е решен въпросът, в който се планува курс на лекуване, изискващ банкет на три таблетки, а в опаковката на лекарството има пет таблетки. По думите на Гетов този проблем на този стадий не може да се реши, тъй като нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените артикули е неразрешена.

„ Дадена е опция в случаите, в които са предписани две опаковки от медикамент, пациентът да може да вземе едната, а след една седмица – другата, изясни той. Възможно е и при предписани два медикамента пациентът да може да вземе единствено единия.

Страната ни не може да изостава от международните трендове за добра процедура, а и също така изпълняваме програмата на държавното управление, която изрично залага на 100 % цифровизация и изсветляване на цялата система на опазването на здравето “, сподели още проф. Гетов./БНТ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР