В последните часове на есенните нощи има много добри условия

...
В последните часове на есенните нощи има много добри условия
Коментари Харесай

Любителите астрономи могат да наблюдават сияние, известно като зодиакална светлина

В последните часове на есенните нощи има доста положителни условия за наблюдаване и правене на снимки на така наречен зодиакална светлина, заяви Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и от катедра " Астрономия ” на Физическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ”, представен от Българска телеграфна агенция.

" Явлението, наричано зодиакална светлина, е едва белезникаво зарево, очевидно рано заран преди развиделяване или вечер, незабавно след стъмване. Наблюдава се на фона на зодиакалните съзвездия – близо до Слънцето, откъдето идва и названието ѝ. Това в действителност е разсеяна светлина от прахов диск, който се намира в централната част на Слънчевата система – към самото Слънце, като заема пространство съвсем до орбитата на Венера ", посочи Маркишки.

Осветяваният от Слънцето прахуляк в тази област е останал от времето на образуването на Слънчевата система, само че също така съдържа и частици, донесени от комети, които в миналото са минали покрай Слънцето, през своя перихелий, сподели той.

В края на тези нощи – от към 1 час и 40 минути до към 1 час и 20 минути преди изгрев слънце, това зарево е очевидно в посока изток във тип на чеп, накривен надясно – към юг, уточни физикът, който е създател на " Гид на фена астроном ”, издаван към този момент пет години от катедра " Астрономия ” на Физическия факултет на СУ.

В утрата към есенното равноденствие еклиптиката се издига стръмно над хоризонта, което основава положителни условия за наблюдаване на зодиакалната светлина. За към 23 – 25 дни след датата на есенното равноденствие Слънцето се отмества задоволително на изток по еклиптиката, с цел да може есенната равноденствена точка в Дева да се окаже изгряваща на хоризонта малко преди началото на астрономическия сумрак. Тогава небето е към момента мрачно и са налице най-хубави условия за наблюдаване на феномена рано заран. Втори подобен интервал настава в края на февруари, когато зодиакалната светлина е добре забележима вечер на запад, поучава Маркишки феновете астрономи.

Той обърна внимание, че с цел да се следи сполучливо това зарево, би трябвало да сме надалеч от нощните светлини на градовете в ясна безлунна нощ, и също – в посока изток от нас да няма градове, от които се вижда сияние над хоризонта. " В тези утра най-хубавият период време за наблюдаване е от към 06:00 ч. до към 06:20 ч. за Западна България. Слънцето изгрява към 07:40 ч. ", уточни специалистът.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР