В последните 2 дни спешният телефон за COVID-19 у нас

...
В последните 2 дни спешният телефон за COVID-19 у нас
Коментари Харесай

Спешният телефон за COVID-19 прегря, здравни експерти с прогнози колко е опасен вируса

В последните 2 дни незабавният телефон за COVID-19 у нас прегря. Причината са първите позитивни резултати за ковид у нас. Хората се интересуват от ограниченията и предварителна защита на заминаващи за чужбина и на идващите оттова, както и по какъв начин да предпазят дома си от рисковата болест. Това регистрира в ефира на Би Ти Ви доктор Божидарка Кайрякова от столичното РЗИ, която е началник на екипа за горещия телефон за ковид.

Паниката обзе и шест медицински сестри от Клиниката по белодробни заболявания в София, които подадоха оставките си поради неналичието на защитни условия, до момента в който лекуват възможни инфектирани с ковид.

„ Изправени сме пред тежка обстановка. При приключен факт разбираме, че би трябвало да работим с пациенти, които може да имат ковид. Не съм подготвена душевен и през днешния ден си депозирам заявката за овакантяване. Искрено скърбя. Обичам си работата, само че не съм подготвена да работя при тези условия. Без уточнения. Чувстваме се притиснати и сложени пред приключен факт ”, съобщи пред Нова телевизия старшата сестра на болничното заведение Мариана Стоименова.

Междувременно, от здравното министерство оповестиха, че контрактуваните защитни дрехи и маски от Турция идват през днешния ден. Общо 50 000 маски с висока отбрана, 100 000 защитни и защитни дрехи, както и 100 000 очила ще бъдат доставени с два камиона на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Според изчисленията на здравните управляващи, тези дрехи ще би трябвало да стигнат на страната ни за към месец.

След като през вчерашния ден вечерта стана ясно, че двама пациенти, настанени в „ Пирогов “, са дали позитивна проба за ковид, най-голямата незабавна болница в страната ограничи достъпа на пациенти. Вътрешното поделение на лечебното заведение е изолирано, а регионът към болничното заведение е отцепен. От Столична община оповестиха, че на този стадий здравните заведения в София разполагат със свободни кревати. Общината има подготвеност в границите на 72 часа да трансформира Втора градска болница в инфекциозна. Целта е да бъде овладяна възможна здравна рецесия.

„ Засега в Европа няма потвърдено лекарство за коронавирусната зараза. Просто потреблението на комбинации от лекарства оказва помощ на болните. Министерство на здравеопазването деликатно следи всички изявления по отношение на препоръчаните медикаменти. Всички лечебни заведения, в които бъдат открити инфектирани с ковид, ще продължат да работят. Пациентите и личния състав, имали контакт с заболели, ще бъдат сложени под карантина. Те ще бъдат отделени. Доставени са защитни костюми, маски, ръкавици и дезинфектанти ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания Тодор Кантарджиев. Той дефинира създалата се обстановка като тестване за системата на опазването на здравето.

Коронавирусът няма да завърши със стоплянето на времето, предвижда в ефира на Нова телевизия акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към Българска академия на науките.

„ Инкубационният интервал на грипа е два дни. При него няма признаци на белодробно засягане. Има нараснала температура, болежка в мускулите и главоболие. Кашлицата се появява чак след няколко дни. Грипният вирус поразява дихателните пътища. При коронавирусната зараза незабавно се появяват проблеми в дишането. Вирусът стартира с кашлица, която става все по-силна и се засягат алвеолите ”, изясни Гълъбов.

„ При контакт с болен 9 от всеки 10 души се заразяват. От тях единствено 5% се нуждаят от интензивно лекуване, останалите са за домашна карантина или да лежат у дома, няма потребност да задръстват отделенията, с цел да не стане като в Италия, където реанимират заболели хора по коридорите “, изясни за „ 24 часа “ доцент доктор Атанас Мангъров, шеф на Клиниката по детски инфекциозни заболявания към Инфекциозна болница – София.

По думите му, опитът от епидемията с тежкия изострен респираторен синдром демонстрира, че вирусът може да се задържи 1-2 дни върху непочистени повърхности в лечебни заведения. Затова са апелите за прецизно спазване на хигиената – и персонална, и социална. Да се почиства с дезинфектанти, ръцете да се мият усърдно, по изключение да се употребяват течни препарати, кърпички и гелове с биоцидно деяние на спиртна основа. Може и етилов алкохол над 60%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР