В последните 12 месеца купувачите на имоти ново строителство в

...
В последните 12 месеца купувачите на имоти ново строителство в
Коментари Харесай

Какви жилища се търсят най-много в София

В последните 12 месеца купувачите на парцели ново строителство в София от ден на ден избират тристайни жилища. Най-продаваният и издирван апартамент ново строителство в столицата е тристаен, с най-малко едно сервизно помещение (килер), благоприятни условия за различно отопление (ТЕЦ/газ/климатик), към момента кухнята е в общо помещение с хола, а двете бани стават съвсем наложителни. Цената на подобен парцел „ на зелено “ приблизително е 170 000-180 000 евро, в южните квартали, като главно условие е да има бързи транспортни връзки и добра инфраструктура. Това обобщават като наклонност за потребителските желания от GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой.
 
„ При ценообразуването на жилищен парцел в новострояща се постройка, вложителят взима поради действителни фактори: цената на земята, цената на материалите и труда, кредитни правила и облага. В този смисъл цените на парцелите в постройките ново строителство почиват на действителни причини, до момента в който ценообразуването на жилища в остаряло строителство е по-скоро субективно “, споделя Радослав Котларов, изпълнителен шеф на „ ГБС инвест “ и ръководещ GHome. „ Най-често цената на парцел в остаряла постройка е плод на чувство на продавача или съвет от брокер, само че не и на действителна оценка на обособения парцел в общия образ на постройката “, добавя той.
 
Един жилищен парцел, който е на действителна за пазара цена и оправдава условията на купувача за цена-качество се продава за не повече от 3 месеца, обобщават още от компанията. Във факторите за качеството се включват квадратурата, местонахождение, фасада, общ аспект и общи елементи на постройката. „ При осъществяване на тези условия, това дава чувство у купувача за почтеност и изпълнени задължения от страна на строителя “, споделя още Радослав Котларов и добавя, че един от признаците, че строителната компания заслужава доверието на даден клиент е, че в хода на реализация на плана не трансформира цените от предавателно договорираните.

Имотите в София по-достъпи от тези в Пловдив и Варна

Наблюденията демонстрират още, че за покупка на нов парцел за живеене, стабилно клиентите избират по-големи жилища. Квадратурата на избираните жилищата пораства, като покупко-продажбите с тристайни и двустайни жилища са съвсем изравнени като брой, а до неотдавна са се търсели предпочитано двустайни жилища. В пост-ковид средата прави усещане и трендът да се търсят дребни офиси на добра, централна локация. При покупка на парцел в новостроящата се постройка се отличават няколко групи купувачи: търсещи първо лично жилище, търсещи жилище за инвестиция за децата си в София, както и българи от чужбина, които търсят парцел за инвестиция.
 
 istock istock
Българите остават към момента консервативни в концепциите за вложения, а инвестицията в неподвижен парцел остава желана в съзнанието им като нискорискова и с действителни благоприятни условия за по-висока възвращаемост.
 
Наблюдения върху трендовете в бранша на строителството на нови жилища в Европа демонстрират, че в множеството страни има спад на инфлацията и нормализиране на лихвените равнища на банкови заеми за покупка на жилище, като не се чакат внезапни промени. Това сочат данните на съсловната организация Build Europe. Въпреки обилни спадове в продажбите на жилищни парцели на пазари като Франция, Люксембург и Норвегия в резултат на икономическата конюнктура, цените на жилищните парцели не престават да се усилват с плавни темпове.

„ Цените на жилищата във Франция са се нараснали с 6.4% за една година, споделят сътрудниците, работещи на френски пазар “, обобщава Радослав Котларов и споделя за забавни подходи от страна на някои страни в Европа в посока на регулации. „ С цел понижаване използването на коли в Ирландия, страната лимитира построяването на паркоместа, вместо да изиска повече такива от строителите “, добавя той. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР