В последната седмица, според седмичния бюлетин на Държавната комисия по

...
В последната седмица, според седмичния бюлетин на Държавната комисия по
Коментари Харесай

Има ли спад на цените на основни хранителни продукти в България?

В последната седмица, съгласно седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите /ДКСБТ/, се следи продължаващ спад на цените на множеството съществени хранителни артикули , плодове и зеленчуци на тържищата в страната. Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява придвижването на цените на питателните артикули на едро, се намали с 0,18% до 2,260 пункта, спадайки от 2,264 пункта предходната седмица.

Сред забележителните промени в цените са забележителното поевтиняване на краставиците от импорт и оранжерии, със спадове надлежно от 8,3% и 5%. Вносните домати също записаха леко намаляване с 0,3%. От друга страна, картофите означиха нарастване от 4,4%, до момента в който цените на зелето скочиха с 8,3%.

Не се следят огромни промени в цените на някои артикули като морковите, които резервират цената си от миналата седмица. В бранша на плодовете, вносните ябълки и бананите демонстрират умерено нарастване в цените си .

В млечните артикули се вижда леко повишаване на киселото и прясното мляко, както и на кравето сирене, до момента в който цената на кашкавала „ Витоша “ отстъпва леко. Пилешкото месо записва понижение в цената си с 0,8%, до момента в който яйцата си остават на същите равнища.

Отбелязва се нищожно намаляване на цените на съществени артикули като ориз и леща, до момента в който захарта и олиото записват леки съмнения в цените си.

Тези данни акцентират динамичността на пазара на хранителни артикули в България, като отражение на разнообразни вътрешни и външни стопански фактори , които въздействат на цените. Следенето на тези трендове е от значително значение за разбирането на потребителските модели и икономическите условия в страната.

Мая Манолова: Телекомите имат оборот 1 милиарда лв., а не престават да подвигат цените на мобилните услуги

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР