В последната седмица наблюдаваме особено засилена сеизмична активност както на

...
В последната седмица наблюдаваме особено засилена сеизмична активност както на
Коментари Харесай

Д-р Райкова от БАН пред Dir.bg: При силен трус в района на София има по-голям риск за града

В последната седмица следим изключително засилена сеизмична интензивност както на Балканите, по този начин и оттатък тях. В Гърция беше разлюляна от две трусове, усетени и у нас. В Афганистан починаха минимум 12 души след мощния трус. Земетресение разсъни измежду нощ на 16 януари и жителите на Перник. Румъния също беше разтресена. 6,6 по Рихтер люля няколко минути високите здания в Джакарта. В Турция също имаше поредност от трусове.
Още по темата
Далече в Тихия океан, край островната страна Тонга, изригна подводен вулкан, който провокира цунами. Вълната е била с височина 1,20 м. А в международните организации се появи информация, че вулканът е провокирал и сеизмична интензивност, достигнала до южната ни съседка.

Има ли връзка сред изригването и трусовете в Гърция, какъв брой сеизмично деен регион е България, кои са най-застрашените при мощно земетресение градове у нас и има ли заплаха от цунами по Черноморието - изясни в особено изявление за Dir.bg сеизмологът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките гл. ас. доктор Пламена Райкова.

Напоследък следим сериозна сеизмична активност на Балканите, а и освен. Говорим за земетресения от над 4, над 5 по Рихтер. Как бихте обяснили вие тази интензивност?

Балканите са сеизмичен регион и това е всекидневно. Имахме две трусове на територията на Гърция, които бяха с магнитуд над 5 по Рихтер, само че това е изцяло естествена интензивност. Първото беше на 9 януари с магнитуд над 5,5 на границата със Република Северна Македония и беше усетено и в България. Другото от 16 януари също беше над 5 по Рихтер. Територията на Гърция се характеризира със мощна сеизмична активност, тъй че такива трусове с магнитуд над 4, над 5 са безусловно естествени за тази страна. Както и България - ние сме по-слабо дейни сеизмично спрямо Гърция, само че също имаме дейна сеизмичност.

Преди няколко дни изригна подводен вулкан край Тонга. Появи се информация, че това изригване, с изключение на цунами, е провокирало земетресения, в това число и тези в Гърция. Можете ли да потвърдите тази информация и в действителност какви са евентуалните последици от такова подводно изригване?

Разстоянието е много огромно, с цел да се приказва за връзка сред изригването на подводния вулкан край Тонга и събитията, които са се случили в Гърция. Обикновено едно такова изригване постоянно е съпроводено от сеизмична интензивност, само че се демонстрира в по-близките региони. Не бих споделила, че може да има връзка сред подводния вулкан и земетресенията в Гърция.

Като имаме поради тази сериозна интензивност на Балканите, има ли заплаха от земетресение и в България от мащаба на опустошителните земетресения в Хърватия да вземем за пример - с доста вреди и с жертви?

Всеки регион е самостоятелен и има своите сеизмични характерности. Земетресение в Хърватия не можем да кажем, че би провокирало такова нещо в България. В исторически проект България се характеризира със сериозна сеизмична интензивност. Например земетресението от 1904 година в Кресна с магнитуд над 7 по Рихтер. Тогава е имало съществени повреди, вреди и опустошения. През 2012 година в Перник също имаше земетресение, което се води с умерена интензивност, там нямахме жертви, само че имахме опустошения. Районът ни по принцип е сеизмичен и не е изключена опция за трусове с по-голям магнитуд - над 5 - не можем да кажем по кое време и по какъв начин биха станали такива събития, само че не е невероятно да се случат.

Кои са най-рисковите сеизмични региони в България и кои географски области биха били най-тежко наранени от мощен трус?

Ще стартира с региона на София - като столица и доста обитаем град при едно по-силно събитие в този регион ще има повече опустошения поради по-голямата застроеност и плътност на популацията. Този град е най-застрашен, при него рискът от вреди при по-силен трус е по-висок. Друг рисков регион е този на Благоевград и Кресна. Той се характеризира със сеизмична интензивност, както загатнах, и в исторически проект има информация - събития, които са били с по-голям магнитуд. Друг рисков регион е Русе, тъй като там има въздействие от Румъния - Вранча, която е сеизмично огнище и се характеризира със мощна интензивност, която оказва въздействие върху нашата страна. Това са главните по-рискови точки. Пловдив също - там е имало сеизмична интензивност обратно във времето и също ненапълно е по-рисков регион.

Вие имате непрестанен достъп до данни за сеизмичната интензивност, която оказва въздействие на България. Можем ли да приказваме за нещо извънредно последните дни, седмици?

Не бих споделила, че има нещо извънредно. Сеизмичната картина, която следим, е естествена. Просто моментно в една седмица се случиха две умерено мощни събития и по тази причина провокираха по-голям интерес. Но такива земетресения се случват всекидневно изключително когато се намираме в тези сеизмично дейни региони. На Балканите това е обикновено, както и съответно за нашата страна.

Да се върнем още веднъж на подводните вулкани. Във водните басейни към страната няма такива, само че при едно мощно земетресение има ли заплаха от цунами? Все отново сме на брега на Черно море.

Има разнообразни проучвания на сътрудници и изказвания, че в миналото са се случвали такива неща, има изявления. Не бих споделила обаче, че е допустимо или не е допустимо. По мое мнение не може да се чака някаква по-голяма вълна, само че дали има възможност въобще да се случи - не мога да кажа на 100%.

 Подводен вулкан изригна край Тонга, изпрати огромни талази към сушата и провокира суматоха Виж още

Според доста специалисти наводненията, бурите, пожарите са прояви на световното стопляне и въобще катаклизмите, които спохождат Земята. Появява се и информация за доста земетресения - с изключение на на Балканите и в Афганистан с жертви, и в Индонезия. Има ли връзка сред земетресенията и тези катаклизми?

По никакъв метод не са свързани. Сеизмичната интензивност не е нещо, което може да се планува, да се каже по кое време ще се случи. Климатичните промени и другите естествени феномени не бих споделила, че могат да се обвържат със земетресенията. Ако има някакъв трус, той може да отключи цунами да вземем за пример, за тях може да се каже, че имат връзка, само че с въпросните климатични опасности не мисля, че може да се направи връзка.

Значи даже и да има по-чести трусове, те са изцяло естествени?

Дори и да са по-чести земетресенията, това не е извънредно и се е случвало и преди. За всеки един от регионите, които споменахте, както и за нашия, мощна интензивност е имало и преди и не е изненада, че няколко трусове се случват за къс интервал от време. Просто всяка година сеизмичната интензивност на всеки регион е друга. Например предходната година за България беше едва дейна, само че е имало и по-силно сеизмични интервали. Нищо не може да повлияе на тази интензивност - земетресението е безусловно самостоятелно събитие - не можем да го предизвикаме или да го спрем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР