В последната седмица на май до средата на юли, през

...
В последната седмица на май до средата на юли, през
Коментари Харесай

Ерата на окулистите и паранормалното в САЩ, която побърка нацията

В последната седмица на май доникъде на юли, през далечната 1850 година чиновниците на хотел Барнум на улица Бродуей не стопират да следят сериозен и непрекъснат поток от хора. Всички се насочват към избрана стая, а на вратата стои такса за вход – $ на човек. Всеки има и специфични указания за настаняване, избор на място, задаване на въпрос и приготовление на специфичната гала. Когато най-сетне се реализира контакт, всеки посетител се настанява на маса за към 30 души и е подготвен да задава своите въпроси на духовете от отвъдното.

Повечето желаят да схванат какво се е случило с техните родственици, какво са създали приятелите им и още доста други. Връзката се реализира благодарение на Маги и Кейт Фокс – сестри в тийнейджърска възраст, живеещи в малко село в северната част на страната. Двете споделят с другия свят посредством нещо, което припомня на Морзова писменост. В множеството случаи компания прави и едно необичайно безплътно създание, видяно за първи път в зала Коринт в Рочестър през предходната година.

Двете девойки стартират да показват своя „ нравствен телеграф “ като на игра, забавлявайки се с нещо сходно на домашен полтъргайст. Скоро играта се оказала завладяваща и почтената игра разпалила интереса на цялата страна. Сестрите Фокс дават началото на окултното и спиритизма. Само две години по-рано, в навечерието на 1 април, девойки – надлежно на 10 и 14 години – израснали в къща, за която се счита, че е населявана от духове, играят игра, в която се майтапят, че приказват с духове.

 gettyimages-77559210-594x594

В следствие се появява и въпросната мистична фигура, която не стопира да споделя странни истории за погубен търговец, който умрял точно в тази къща. По-голямата сестра автоматизирано декларира, че имат дарбата да приказват с мъртвите, а по-късно и доста други ще се възползват от тази концепция, изпразвайки джобовете на изключително глупавите хора. Преди девойките да се озоват в Манхатън, преподобният Елиаким Фелпс от Стратфорд, Кънектикът декларира, че е съумял да се срещне с различен полтъргайст. Когато се върнал вкъщи след църковната работа, облеклата му, мебелите и всичко останало е съборено и разпръснато на всички места. Нито една движимост не липсвала, само че някой се е позабавлявал доста съществено.

Единствената по-обезпокояваща диря е нощницата на госпожа Фелпс, която е сгъната по този начин, като че ли се погребва мъртвец. Когато фамилията отпътувало за следобедната си работа, преподобният се скрил в дрешника с револвер и зачакал причинителите да се върнат. Изкарал известно време, напуснал скривалището си, с цел да открие кръг от единадесет женски облика. Практически това били манекени, натъпкани с облекла, подредени в кръг и имитиращи молитва, някои даже държали Библии.

През идващите месеци още доста насмешки ще последват фамилията, ще видим скачащи чадъри, сребърни принадлежности и други предмети, които внезапно да се озоват на неверното място. Приятели на фамилията ще споделят, че някои движимости се реят умерено във въздуха, трансформират курса си и постоянно не слушат законите на гравитацията. Към края на април към този момент се чуват писъци, сребърните принадлежности са изкривени, прозорците са счупени, ръцете и краката на децата са сини, шипове се появяват по кожата им.

 gettyimages-3275956-594x594

Самият наследник на преподобния бил ударен от проливен дъжд дребни камъни. След време изчезва и още веднъж се открива на завързан на дърво в двора на къщата си. Трагедията е цялостна, само че дано не губим вяра. Първи към фамилията тича Андрю Джаксън Дейвис. Същият, като прочут спиритист, декларира, че за всичко са отговорни децата, които имат специфични „ витални предавания “, точно те са отговорни за разпръскването на предметите. Според него точно духовете на мъртвите са били призовани и притеглени от самите деца. Този откривател не приказва за странните шумове по стената.

Понеже е належащо малко повече внимание, преподобният най-сетне взема решение да употребява въпросният остарял морзов код за връзка с мистичното създание. Следвайки всички закони на „ науката “ същият, както и негов другар, реализират контакт, с цел да схванат, че къщата е измъчвана от полтъргайст, чиято душа се мъчи в пъкъла. При опит да се помогне, съществото декларирало, че желае тиквен къс и чаша джин, а когато е запитано за какво прави всичко това, същото дава отговор, че се забавлява. Разказва и историята си, въпросната душа била правист във Филаделфия, която била наказана на пожизнен затвор за машинация.

Историята на Фелпс не се разграничава изключително от историята на сестрите Фокс. По това време още хиляди други фамилии започнаха да имат вяра и да декларират, че домовете им са населявани от духове, полтъргайсти, демони и каквото още може да се сетите. Причината е обикновена, всеки има жаждата и потребността да разбере какво има след гибелта, да повярва, че има още живот и най-малко малко вяра. Вярващите отхвърлиха да посещават църквата, а стартират да следват тихите гурута като сестрите Фокс, както и преподобният Фелпс.

 gettyimages-77559210-594x594

Никой даже не показва рецензия. Онези духовници, които приказват, че духовете са маскирани дяволи, бързо са пренебрегнати и на тях се гледа с подигравка. Повечето от тях от дълго време не имат вяра в толкоз мистичните явления, които настъпват, само че дано не забравяме, че във времето, когато Съединени американски щати стартира да приказва и мисли за цивилизация, страната е вкопчена в нестихващата вселенска нелепост. Духовниците не стопират да осмиват и да питат какъв брой надалеч ще стигне всичко това, само че никой няма отговор.

Докато за елементарния американец има придвижване на предмети, скърцане на столове и всичко това пред погледите в една специфична зала или салон, той ще има вяра, както и ще заплаща сумата си от един $. След като сензацията набра скорост в продължение на две години, в идната пристигна времето и за капитализиране на облагата. Все повече хора се оповестиха за говорещи с духове и започнаха да вършат разнообразни сеанси. В Бостън даже участва специфичен спиритически кръг, образуван от повече от 1000 медиума, които с голямо наслаждение взимат доларите на всеки с потребността от малко повече сензация.

Традицията се трансформира и всеки ден духовете не престават да носят доходи на големият цирк от измамници, които се надпреварват да измислят по-оригинален метод за привличането на вниманието. А и дано не забравяме, че манипулаторите са на всички места – дали ще употребяват вещерски знаци, дали ще заложат на дъските за говорене на духове, няма никакво значение! На финалът е повече от ясно, че колкото по-реална е една концепция, толкоз по-добре се случва всичко. Освен това не би трябвало да забравяме, че има и задоволително случаи, в които всеки средностатистически човек се стреми да види чудото за няколко $ допълнително. А и самите незнайни гурута знаят какво да продадат.

На алчните ловци и търсачи на реликви и имане, те завещават хиляди далечни митове за заровено имане и пари, множеството обикалят в търсене, побъркват се и постоянно са сред ръба на лудостта и гибелта. Никога даже не одобряват концепцията, че някой може просто да ги е излъгал. Истинските духовници към този момент не можеха да привлекат безусловно никой, в тази година самият Андрю Дейвис е подготвен да избълва хиляди нелепости и всяка една от тях ще бъде вярна. Повечето даже протягат ръка на историята и никой до през днешния ден не може да подсигурява какъв брой постоянно духът на Джордж Вашингтон е бил призоваван в тайните окултни стаи. Едно обаче е несъмнено – най-вероятно в никакъв случай нямаше да пожелае да стане американски президент, в случай че духът му ще обикаля страната като пощенска марка.

По същото време науката работи на мира и прикрива всичко, което се случва, тя изяснява доста процеси и до момента в който масата се забавлява с преследването на втория братовчед на Зайо Байо, множеството учени могат умерено да се отдадат на проучвания, които биха имали някаква изгода. Апостол Йоан постоянно казвал, че духовете би трябвало да се изпитват, само че като че ли никой не желал да чуе думите му, употребявани преди толкоз години, по безусловно същата причина. Само две години по-късно Самюел Британ и Чарлз Партридж основават „ Духовен телеграф “ – издание за спиритисти, след още две години съумяват да нареждат своето издателство на Бродуей.

 gettyimages-508417109-594x594

Именно там описват за човек на име Томас  Лейк Харис, който в границите на 6 часа и 16 минути, откакто бил допрян от ангел, съумява да напише 200 страници със стихотворения. Обяснението на този спиритист е, че съумял да пътува с ангел през „ електрическите океани “ наоколо до седемте небесни сфери на планетата и даже съумял да стигне до Сатурн. По пътя си даже срещнал друга група ангели, която дала отговор, че скоро ще има нови мощни триумфи за човечеството. Разбира се, не е мъчно на начетения човек да разпознае всичко, което изплува от лириките на Данте, само че откакто една нация може да се развълнува от разхвърляна стая, дали въобще би потърсила книга като инструмент за обучение?

Същият човек по-късно развива и нови теории, изяснява, че ангелите можели да навлязат в егото, да му оказват помощ да изпадне в транс и още доста други. Митичните същества даже помагали за основаването на талисмани и още доста други. Използвайки своето въздействие, Харис най-сетне напуща Ню Йорк и закупува редица лозя, които по-късно употребява за рандеман на вино, продавано в разнообразни точки на Съединени американски щати. Дори и божественото да го преследва и покровителства, мнимият допрян от ангели, получава опция да се наслаждения на същински достижения, които в този случай идват с финансова поддръжка. Кога свършва лудостта на Съединени американски щати по свръхестественото? Практически в никакъв случай.

През 1952 година американската войска ще изиска от университетът Дюк да ревизира дали кучетата могат да имат свръхестествени качества, те желали да ги употребяват за локализиране на бомби. Провеждат се цели 48 теста и нито един не е сполучлив. Абсурдите дават воля на възприятията и стартира да се счита, че през Втората Световна война точно Хитлер контактува с извънземни, невидими сили ръководят света и още доста други. В продължение на 50 години ще се прахосат милиарди долари, които по този начин или другояче няма да дадат никакъв резултат. Най-накрая така  наречения план Старгейт е затворен през 1995 година

Американците не са единствените известни шарлатани, по съветската телевизия постоянно се виждат дами, които показват невиждани качества, позволяващи да се местят предмети от една точка до друга. Голямото надиграване е повече от необикновено, само че на финалът можем да приключим с нещо изключително значимо – към момента липсват доказателства, които да потвърдят и потвърдят, че даден окулист в действителност може да се свърже с отвъдното, както се разяснява и твърди.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР