В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме

...
В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме
Коментари Харесай

Захариева: Ще имаме сериозен разговор с посланика на Русия, но няма да късаме отношенията

В последната година и половина изгонихме много съветски дипломати. Реагираме всякога, когато считаме, че има неприемливи и вражески дейности на територията на България. Това съобщи пред вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева във връзка с следствието на съветска диря във гърмежите в фабрики за муниции у нас

Вчера стана ясно, че прокуратурата съпоставя четири такива случая, при които е видяно подобие. Те са станали през последните 10 години.

„ Ние желаеме да развиваме туризъм с тях и равнопоставени връзки, само че изрично това не би трябвало да става на цената на националната сигурност на България “, акцентира тя.

Захариева сподели, че ще има доста сериозен диалог с посланика на Русия в България и добави, че сигурно ще имаме дейности.

„ Самият диалог в дипломацията също е деяние. Реагираме всякога, когато се нарушават ползите на България. Със сигурност ще има дейности. Правим разбори и скоро ще обявим своето решение ”, сподели тя.

„ Българските служби работят по тези проблеми. Разследва се и различен случай с опит за ликвидиране с отравяне на един от оръжейните търговци в България. Издирват се три лица с алена бюлетина. Не е загадка за никой, че Русия прави всичко допустимо да предотврати съдействието в региона на защитата, освен за продажба на оръжия, на Украйна на всички страни – членки на Европейски Съюз “, добави вицепремиерът в оставка. Захариева акцентира, че държавните управления на ГЕРБ не са си затваряли очите за тези проблеми.

По думите й гърмежите в фабрики за муниции у нас няма по какъв начин да станат без знанието на най-високо равнище в Русия.

„ Съмнявам се, че външният министър провежда такива дейности. Със сигурност това няма по какъв начин да стане без знанието на най-високо равнище. Няма по какъв начин да се случи без знанието на ръководителите на тези служби най-малкото “, съобщи тя.

Захариева заяви, че знае за този случай от през вчерашния ден. „ Те пожелаха няколко дни по-рано едни документи от Министерство на външните работи. Знам, несъмнено, че работят в съдействие с чешките служби. Така че допускам, че това, което се разкрива в Чехия е станало мотив “, добави тя. Захариева изясни, че знае от през вчерашния ден, тъй като има загадка на следствието и единствено с решението на наблюдаващия прокурор става изнасянето на тези обстоятелства.

„ Ако желаеме да имаме правова страна всяка институция би трябвало да си прави работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се постанова да я имам. Знам, че работят, в непрекъсната съгласуваност съм със службите, само че като всеки български жител получавам това, което наблюдаващият прокурор смята, че няма да навреди на следствието ”, уточни Захариева.

Тя сподели, че нямаме интерес да скъсваме дипломатическите връзки с Русия и не предвиждаме евакуиране на посланици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР