В Портала за обществени консултации е публикуван проект на постановление

...
В Портала за обществени консултации е публикуван проект на постановление
Коментари Харесай

Обсъждат се правилата за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост

В Портала за публични съвещания е оповестен план на разпореждане на Министерския съвет за установяване на детайлни правила за приемане на средства от крайни получатели по Механизма за възобновяване и резистентност.

Това е инструмент, който цели да обезпечи ефикасна и забележителна финансова поддръжка за ускорено използване на устойчиви промени и обвързваните с тях обществени вложения в страните членки на Европейския съюз, се показва в претекстовете към плана. Нормативният акт би трябвало да бъде признат по отношение на осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност и потреблението на средствата по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) в сходство с правилото на положителното финансово ръководство.

Механизмът е особено основан за превъзмогване на неподходящите въздействия и последствията от рецесията поради Коронавирус пандемията. Като новаторски инструмент, МВУ би трябвало да откри нови публични връзки, показва вносителят вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в качеството му на вносител на проектопостановлението.

Държавите членки би трябвало да подхващат подобаващи ограничения, с цел да подсигуряват, че потреблението на средствата е в сходство с използваното право на Европейски Съюз и с националното право. По-специално следва да се подсигурява, че се предотвратяват, откриват и поправят измамите, корупцията и споровете на ползи и че се заобикаля двойното финансиране от Механизма и други стратегии на Евросъюза. Държавата членка носи отговорност да подсигурява, че Механизма се извършва в сходство с използваното право на Съюза и с националното право.

Координацията по въпросите, свързани с присъединяване на България в Механизма за възобновяване и резистентност на Европейския съюз, се реализира взаимно от заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства и министъра на финансите. Във връзка с това се  внася за разглеждане план на разпореждане на Министерския съвет за установяване на детайлни правила за даване на средства на крайни получатели от Механизма за възобновяване и резистентност, отбелязва Василев в претекстовете към постановлението.

Следва да се означи, че в Плана за възобновяване и резистентност са заложeни знаци, чието осъществяване е обвързано с ролята на предлагания план на Постановление на Министерски съвет, излиза наяве от отчета на Асен Василев - заместител министър-председател по еврофондовете и министър на финансите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР