В портала за изтекли потребителски пароли Have I been pwned

...
В портала за изтекли потребителски пароли Have I been pwned
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Хиляди пароли на държавни служители са изтекли в...

В портала за изтекли потребителски пароли " Have I been pwned " (HIBP) има 610 домейна на държавната администрация, т.е. " е допустимо от тях да се извличат данни, свързани с електронната поща в тях ", се показва още в отговора на Йоловски.

Междувременно Божанов разяснява в Х, че с помощта на услугата HIBP над 2500 държавни чиновници са известени, че паролите им са изтекли " в тъмната мрежа " (dark web), и надлежно те са били заменени в точния момент. Тези данни обаче не са посочени в отговора на Йоловски, оповестен на уеб страницата на Народното събрание. По думите на Божанов обаче не става въпрос за хакерска офанзива, посочи той пред БНР.

Ведомството показва, че съгласно смисъла на закона това не се смята за киберинцидент. От ведомството предлагат служебната е-поща да не се употребява за регистрация в интернет страници за цели, които не са свързани с работата, да вземем за пример вписване в уеб сайтове за извършване на покупки.

От Министерството на електронното ръководство допълват още, че през януари е оповестен файл, съдържащ 6 млн. записа от български домейни:

- 552 адреса на държавната администрация
- 152 неактивни домейна
- 3775 акаунта в edu.mon.bg, представляващи сметки на възпитаници, употребявани за отдалечено образование
- 8 адреса на общински администрации в обществени електронни пощи.

Като описът евентуално е композиция от течове на разнообразни данни в интервала 2019 - 2021 година, като във файла са били включени и адреси, неактивни от 3 години.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР