В поредния горещ и спокоен августовски ден правителството тихомълком похарчи

...
В поредния горещ и спокоен августовски ден правителството тихомълком похарчи
Коментари Харесай

Вечерни новини: Почти сигурен Brexit без сделка - кралицата ще разпусне парламента, местните избори ще са рекордно скъпи

В следващия парещ и спокоен августовски ден държавното управление тихомълком похарчи изключително близо 130 млн. лева, а инспекцията на пътната организация удостовери това, което всички знаят - че пространствата под мостовете на пътищата са превърнати в сметища.

Британският министър председател Борис Джонсън пък развълнува цяла Европа като изиска кралицата да " замрази " работата на Народното събрание, тъй че депутатите да не пречат на възможен Brexit без договорка. От опозицията нарекоха настояването му " скандална засегнатост към демокрацията ", а отговорността в този момент е в ръцете на Елизабет Втора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Важните събития през днешния ден в три фрази

Кралицата утвърди настояването английският парламент да не работи до 14 октомври

Кралица Елизабет Втора утвърди проекта на премиера Борис Джонсън за прекъсване работата на английския парламент от 9 септември до 14 октомври. Това значи, че депутатите съвсем несъмнено няма да могат да предотвратят излизането на страната от Европейския съюз без съглашение. На процедура Народното събрание ще се събере на 14 октомври - тъкмо преди Европейският съвет на 17-18 октомври и две седмици преди датата на Brexit . Това ще даде на депутатите задоволително време да дебатират по възможна друга договорка , в случай че такава бъде утвърдена на срещата на европейските водачи, само че не и да спрат напускането на Англия без съглашение .

Правителството похарчи близо 130 млн. лева на съвещанието си в сряда

Рекордната сума от близо 71 млн. лева за идните в края на октомври локални избори утвърди кабинетът през днешния ден , като измежду главните аргументи е доста завишаване на възнагражденията на членовете на изборните комисии. В края на скучния август министрите утвърдиха и още няколко едри екстра разхода : 28 млн. лева за компенсации на свинекомплексите и други ограничения към африканската чума по свинете, следващата огромна (и неразбираемо за какво небюджетирана) сума за учебни заведения - близо 26 млн.лв и още над 2 млн. лева по просветителни стратегии. Предвид наближаващите локални избори може да се чака, че отсам до края на октомври спомагателните заплащания на кабинета единствено ще набъбват.

Пътните мостове всеобщо са превърнати в сметища, сподели инспекцията

Сто и двадесет пътни уреди са превърнати в противозаконни сметища , като под четири от тях даже се отглежда добитък, а разчистването им ще коства към половин милион лв. и ще продължи доникъде на септември. Това демонстрира инспекцията на пътната организация , разпоредена след пожара, който съществено повреди мост на автомагистрала " Струма " край Дупница. Купищата боклуци директно до обгорялото оборудване остават незнайно докога, като нито една институция не може да принуди притежателят на виновната компания " Феникс Дупница " да ги разчисти.

Италия се доближава към ново държавно управление

Напрегнатите договаряния за сформиране на ново държавно управление в Италия може да доведат до резултат , откакто антисистемното придвижване " Пет звезди " и лявоцентристката Демократическа партия, се съгласиха Джузепе Конте да бъде още веднъж министър председател . Лидерът на Демократическата партия Никола Цингарети разгласи, че е споделил на президента Серджо Матарела, че ще се опита да сформира държавно управление с придвижването на Луиджи Ди Майо. Ако опитът е сполучлив , от властта ще отпадне крайнодясната " Лига " на Матео Салвини.

Акция в организацията по храните в Бургас

ГДБОП влезе в офисите на бургаската дирекция по сигурност на храните през днешния ден. Според Нова тв при интервенцията е задържан шефът й доктор Георги Митев , а по данни на БНР са задъражани общо петима души. Неофициалната информация е, че против Митев има сигнал от локален предприемач за рекет и изнудване , само че публична информация към този момент по акцията няма.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Фотограф: Надежда Чипева
" Кандидатът за основен прокурор Иван Гешев има професионална кариера и обучение, които го образуват като човек с йерархичен полицейски нрав, което значи " Нагоре лази, надолу гази ".

Татяна Дончева, ръководител на " Движение 21 " пред bTV

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Новоизбраният ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен идва на посещаване в София на следващия ден и ще срещне с премиера Борисов. Визитата е част от консултациите, които тя организира с водачите на страните членки на Европейски Съюз преди представянето на цялостния състав на новата Комисия за утвърждение пред Европейския парламент. Преди седмица изданието Politico разгласи, че България се бори за сектор " Земеделие " в новата комисия, само че министър председателят Бойко Борисов отхвърли това и уточни, че ние " желаеме модерните ресори - киберсигурност, ръководство на IT технологиите ".

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Започва 76-ият кинофестивал във Венеция

[Reuters]
Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит тази вечер с кино лентата " Истината " на японския режисьор Хирокадзу Корееда. Филмът с присъединяване на Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук е и в главната конкурсна стратегия на 76-ото издание на кинофестивала, което ще продължи до 7 септември.

В конкурсната стратегия за премията " Златен лъв " са 21 кино лентата на режисьори от ранга на Стивън Содърбърг, Тод Филипс, Ноа Баумбак, Оливие Асаяс, Роман Полански и други Председател на журито е аржентинската режисьорка Лукресия Мартел. По аления килим пък ще преминат Брад Пит, Хоакин Финикс, Робърт де Ниро, Пенелопе Крус, Джони Деп, Кристен Стюарт, Скарлет Йохансон и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР