В поредицата Младите надежди ви срещаме с талантливи младежи с

...
В поредицата Младите надежди ви срещаме с талантливи младежи с
Коментари Харесай

"Младите надежди": От Котел до Китай - Димка Лазарова прославя България на два континента


В поредицата " Младите очаквания " ви срещаме с надарени младежи с невероятни ползи.

В днешния брой ще ви пренесем от Котел до отдалечен Китай. Станчо Станчев ни описа за момиче, което печели интернационален конкурс за туристическо видео в конкуренция с 50 страни.

Как звучи " котленски килим " на китайски и кое e общото сред азиатската и българската култури?

Димка Лазарова е студент във втори курс в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Учи в компетентност китайски и български език.

„ Никой в нашия курс не беше учил китайски преди този момент, също така учим странознание на Китай, където се срещаме с китайската история, династиите “, описа тя.

В началото на месеца Димка популяризира България на два континента. В интернационален конкурс за видеокартички на градове от целия свят тя споделя за Котел, неговите хубости и история на китайски език.

„ Преподавателката ни по китайски език ни загатна за този конкурс и ни предложения всички да участваме. Видях концепцията, хареса ми и взех решение да се включа. Това е китайски конкурс, организира се от китайски организации и в него вземат участие към триста индивида от над 50 страни.

Първо, трябваше да си приготвя информацията, да преведа от български на китайски - това ми лиши към един ден. Приятел ми оказа помощ да снима клипчето. Беше много занимателно “, споделя Димка.

Тя побеждава конкуренцията от целия свят, разказвайки за родния си град, а точно Котел. Според нея балканското градче би се харесало на азиатските туристи.

Към източната просвета я притегля изобразителното изкуство и картините на азиатски художници, които вижда като младеж.

Своя гений в изобразителното изкуство тя влага и в проучването на китайски език. Изящни детайли, присъщи елементи, лиричен смисъл. Помолихме я да ни покаже по какъв начин в действителност този вид изобразяване на думите ѝ оказва помощ да усвои азиатската просвета.

„ Това е китайска краснопис, изписва се върху оризова хартия с черно мастило и специфична четка. А това е една китайска поема за пролетната заран. Така са пишели преди, неотдавна започнах да пиша по този метод и към момента се изучавам “, споделя студентката.

Димка Лазарова потвърждава, че за културата няма граници, а геният е един от най-хубавите посланици сред страните по света.

Още за надареното момиче – вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР