В поредица от занимания на терен студенти от първи курс

...
В поредица от занимания на терен студенти от първи курс
Коментари Харесай

Студенти изследват архитектурни детайли в Гръцката махала на Варна

В поредност от занимания на терен студенти от първи курс в компетентност “Архитектура ” във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър ” откриваха очарованието на декоративните детайли на постройките в най-стария варненски квартал - Гръцката махала.

“Обект на обрисуване е най-старият квартал на Варна, така наречената Гръцка махала и покрайнината - споделя доктор Доника Кирова. - Целта на заданието по “Рисуване и моделиране ” бе да се преоткрият разнообразни обекти, елементи от здания от набелязания регион, които оформят архитектурния образ на Варна и носят белезите на отминали столетия и стилове от края на ХІХ и началото на ХХ век. Така изобразени и интерпретирани в творби, те получават нов живот, нов смисъл и са извор на ентусиазъм. Утвърдените архитектурно-пластични мостри от близкото минало са база за актуалното архитектурно формообразуване. Работата със студентите по “Рисуване и моделиране ” подтиква опознаването и проучването на тези присъщи архитектурни особености на града, както и приемствеността и хармоничното редом битие на другите стилове и архитектурни типове в градската среда. ”

“Като зона за креативен връзки ние в “Нира Арт ” желаеме да запалителен младежите с отношение към изкуствата към едно по-внимателно вглеждане в дребните детайлности, които дават компактност на огромната картина, която назоваваме наш град - споделя Нина Локмаджиева. - В обиколките ни на терен доста ме радваше по какъв начин всеки от студентите откриваше собствен неочакван подробност, по какъв начин го проучваше от всички страни, снимаше, скицираше и започваше да основава свои рисунки. Вярвам, че по този начин сме приобщили към задачата за запазване на градската историческа среда стойностни младежи, които ще получат креативен подтик от отминалите столетия в своята бъдеща работа на архитекти. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР