В понеделник вечерта списание "Тайм" обяви кои са десетимата финалисти,

...
В понеделник вечерта списание "Тайм" обяви кои са десетимата финалисти,
Коментари Харесай

"Тайм" обяви десетте си топ претенденти за "Личност на годината"


В понеделник вечерта списание "Тайм" разгласи кои са десетимата финалисти, които ще се борят за влиятелната купа "Личност на годината". Сред претендентите са някои от най-известните държавни водачи, дамите зад най-голямото търсене на отмъщение против половото посягане, най-богатият човек на света Джеф Безос и без значение дали му харесва или не - президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Тръмп беше определен за "Личност на годината" през 2016 година поради шока който провокира с успеха си в президентските избори. Сега списанието отново го номинира - този път поради бурното му и спорно ръководство като президент.

Освен него изданието кандидатира и севернокорейския водач Ким Чен Ун, на който Тръмп измисли прякора "Малкият човек ракета" и който през миналата година усили до неразбираемост страховете за нуклеарна борба и се трансформира в една от водещите фигури в международния информативен поток.

В листата на "Тайм" влиза и Робърт Мълър - специфичният прокурор, който проверява възможните връзки сред Русия и предизборната акция на Тръмп. За негативно време дейностите му приключиха с предявяването на обвинявания на четирима индивида, свързани с президента.

Сред останалите претенденти, свързани с политиката са още наследникът на престола в Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, раздрусал Близкия Изток с обещанията си за "по-умерен ислям" и с огромната си антикорупциона акция по високите етажи, както и китайският президент Си Дзинпин.

Двама от номинираните тази година са и в действителност групи, а не самостоятелни персони. В единия случай става дума за придвижването #MeToo (#Аз също), което провокира полемики по целия свят по отношение на половото посягане и принуждение. То бе въодушевено от множеството разкрити случаи на полово посягане, осъществявани в Съединени американски щати от някои от най-известните културни, политически и бизнес дейци.

Другата "група" пък обгръща така наречен "Дриймърс" (в превод "Мечтатели" - бел.авт) или по-точно младежите от програмата за отбрана от депортиране на противозаконни имигранти, влезнали в Съединени американски щати преди пълноправие (DACA). Както напомня БГНЕС тя бе въведена през 2012 година от предходния държавен глава на Съединени американски щати Барак Обама, позволявайки на към 800 000 незаконни имигранти да обитават в страната, с цел да могат да учат или работят, в случай че са пристигнали в Съединени американски щати преди 16-годишна възраст. През септември тази година обаче, Доналд Тръмп разгласи, че прекратява съществуването й, защото тя "жертва стотици хиляди американци, отнемайки им работните места".

От културните и спортни среди заслужена номинация получава пък някогашният куотърбек от “Сан Франциско Фортинайнърс ” Колин Каперник, който предходната година бойкотира националния химн по време на предсезонен мач по американски футбол. Тогава той падна на коляно в символ на митинг против расизма и проявата на неправда по отношение на цветнокожите в Съединени американски щати. През 2017 година спорът стигна своя връх, откакто президентът написа неколкократно в "Туитър", че упорства всеки един състезател от "Националната футболна лига" да бъде уволняван или отстраняван, в случай че откаже да се изправи по време на националния химн. В резултат доста играчи и даже цели тимове започнаха протестни демонстрации против американския президент. Те коленичеха, кръстосваха ръце или даже оставаха в съблекалните, до момента в който на терена звучеше химна на страната им.

В челната десятка влиза и Пати Дженкинс - дамата режисьор, чиято работа по "Жената Чудо" се трансформира във значима крачка напред към репрезентацията на дамите в киното и медиите.

Кой обаче ще получи купата на "Тайм" ще стане ясно в сряда, 6 декември. Победителят ще бъде определен от публицистичната гилдия на списанието, като се вземат поради гласовете на читателите. Тази година ще се разгласи 90-та "Личност на годината". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР