В понеделник в 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще

...
В понеделник в 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще
Коментари Харесай

Стана ясно на кого ще бъде връчен третия мандат

В понеделник в 10.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за изтъкване на претендент за министър-председател на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", оповестиха от прессекретариата на президента.

Днес изтича срокът, в който президентът Румен Радев имаше време да реши на кого да го връчи. Това е последната опция за основаване на държавно управление в границите на 48-то Народно заседание по Конституция, откакто първите два опита за сформиране на постоянен кабинет се провалиха.

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, претендентът за министър председател проф. Николай Габровски събра единствено 115 гласа поддръжка, а 125 депутати гласоподаваха срещу. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски пристигна от ГЕРБ, Движение за права и свободи, и " Български напредък ", само че гласовете на депутатите от тези партии не доближиха. По устав, когато претендентът за министър председател не е утвърден от Народното събрание, идващите две решения за конструкция и състав на кабинета не се гласоподават. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да образуват държавно управление, ПГ на " Продължаваме промяната " издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за министър председател, който предложения всички партии на диалози за сформиране на държавно управление. Политическа партия сформира декларация с общи цели, която събра едвам 63 гласа поддръжка в пленарната зала. Седмица по-късно от Политическа партия върнаха несбъднат втория мандат на президента Радев.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР