В понеделник Съветът на Европа присъди наградата си за най-високи

...
В понеделник Съветът на Европа присъди наградата си за най-високи
Коментари Харесай

Наградата за правата на името на Вацлав Хавел бе връчена на турския затворник Осман Кавала

В понеделник Съветът на Европа присъди премията си за най-високи права на хвърления в пандиза турски човеколюбец Осман Кавала, който беше обект на многократни нападки от президента Реджеп Тайип Ердоган. 66-годишният Кавала беше изправен пред редуващи се обвинявания, вариращи от шпионаж и финансиране на митингите през 2013 година до присъединяване в несполучлив прелом през 2016 година против Ердоган. Той беше задържан през октомври 2017 година и наказан на пожизнен затвор през 2022 година за хипотетичен опит да смъкна държавното управление на Ердоган, съобщи Агенция Франс Прес.


„ Много съм тъжна, че той не е тук с нас, с цел да получи тази премия. Тази премия е толкоз значима “, сподели брачната половинка му Айше Бугра Кавала, приемайки премията от Тини Кокс, президент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Съветът на Европа сподели, че Кавала е подкрепял няколко организации на гражданското общество от 90-те години на предишния век и че дейностите против него са имали за цел да запушат устата на критиците и да задушат несъгласието. Отказът на Турция да се съобрази с решенията на Европейския съд по правата на индивида за неотложно освобождение на Кавала провокира раздор в връзките на Анкара със западните съдружници.

Съветът на Европа стартира процедура за нарушаване против Турция поради отношението й към Кавала. Това може евентуално да докара до изключване на Анкара от водещата правозащитна организация на континента. Критиците споделят, че това също акцентира утежняването на правата в Турция през второто десетилетие от ръководството на Ердоган. Върховният съд на Турция предишния месец удостовери присъдата и доживотния затвор на Кавала по обвиняването в опит за събаряне на държавното управление на Ердоган по време на огромни митинги през 2013 година

Кавала не може да апелира. Той беше арестуван преди шест години и оневинен през февруари 2020 година за присъединяване в митингите през 2013 година или преврата през 2016 година Но незабавно е арестуван и упрекнат в шпионаж. След това съдът повдигна нови обвинявания, в това число такива, по които той към този момент беше освободен в първия развой.


Кавала сподели предишния месец, че решението на висшия апелативен съд, който удостовери доживотната му присъда, подценява закона и човешкия живот. Европейски чиновници и правозащитници осъдиха потвърждаването на присъдата на Кавала. Решението " в допълнение ускорява опасенията на Европейския съюз по отношение на придържането на турското правораздаване към интернационалните и европейските стандарти ", сподели тогава Петер Стано, представител на първия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Шефът на турската съпротива Кемал Кълъчдароглу направи първото си посещаване при Кавала в петък, заявявайки, че желае " да направи несправедливостта по-видима ". " Никой не би трябвало да бъде съден за мислите си ", сподели Кълъчдароглу, представен от турските медии.

Кавала беше един от десетките хиляди турци, които бяха или затворени, или уволнени от работните си места при чистки, последвали кървясъл опит за прелом против Ердоган, когато той към този момент беше президент през 2016 година Анкара подцени поредност от решения на Европейския съд по правата на индивида през последните години, изключително във връзка с две фигури срещу Ердоган: Кавала и кюрдския политик Селахатин Демирташ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР