В понеделник руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза – най-суровото наказание,

...
В понеделник руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза – най-суровото наказание,
Коментари Харесай

Злоупотреба със съдебната власт. Западът се възмути от присъдата на руския опозиционер Кара-Мурза

В понеделник съветският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза – най-суровото наказване, налагано в миналото на конкурент на Кремъл в постсъветската епоха. Това провокира остра интернационална реакция от Организация на обединените нации, Европейския съюз и Съединени американски щати.

Обвиненията против него са предизвикани основно от неговата открита рецензия на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна. Общо 18 години от присъдата му са за хипотетична държавна измяна - обвиняване, което се употребява все по-често в Русия.

обвиняванията против Кара-Мурза са политически и целят да отстранен един от най-видните критици на ръководството на съветския президент Владимир Путин.
Обвинения, които наподобява са свързани със законното практикуване на правото му на независимост на мнение.Фолкер Тюрк
Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк прикани за " незабавното " освобождение на съветския опозиционер. Тюрк упрекна Москва, че съди Кара-Мурза " по обвинявания, които наподобява са свързани със законното практикуване на правото му на независимост на мнение ".

Европейският съюз също осъди " шокиращо тежката " присъда на Кара-Мурза след развой, който съгласно Брюксел е политически.

" Скандално тежкото правосъдно решение за следващ път показва злоупотребата със правосъдната власт за оказване на напън върху деятели, правозащитници и всеки глас, който се опълчва на противозаконната нападателна война на Русия против Украйна ", се споделя в изказване на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел .

Кара-Мурза е жертва на " засилената репресивна акция " на съветското държавно управление, съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател , като назова присъдата " политически стимулирана ".
Кой е Владимир Кара-Мурза
Владимир Кара-Мурза беше непосредствен помощник на опозиционния водач Борис Немцов, който беше убит в центъра на Москва през 2015 година Двамата предизвикват налагането на лични наказания за нарушаването на човешките права.

По-късно самодейността им се трансформира в американски закон под името " Магнитски " . Той е първият от поредност правни дейности, подхванати отвън Русия за наказване на отговорните за нарушение на правата на съветските жители.

Кара-Мурза беше приет в болница в тежко положение през 2015 година и 2017 година, което той и други считат за случаи на съзнателно отравяне. Според американски лекари и учени е допустимо да е бил токсичен с биотоксин или радиоактивно вещество.

Според Кара-Мурза той е неуместен за Кремъл поради напъните си в поддръжка на закона Магнитски. По думите му Путин се опасява повече от уличните митинги, в сравнение с от интернационалните наказания.

Подобна е ориста и на съветския опозиционер Алексей Навални . След несполучлив опит за отравяне с нервнопаралитичното вещество Новичкок през 2020 година, Навални беше задържан и наказан на 11,5 години затвор по остарели обвинявания в шикалкавене и пренебрежение на съда. В момента той е заради ново хипотетично отравяне.
Делата за държавна измяна в Русия
Докато войната на Русия против Украйна продължава към този момент повече от година, Федералната работа за сигурност (ФСБ) запоюна шсе по-юесто да възбужда каузи за държавна измяна - няколко единствено от началото на годината, което е невиждано в актуалната съветска история.

Поне 22 каузи за държавна измяна са формирани в Русия за предходната година. За съпоставяне през 2013 година, преди анексирането на Крим, те са едша четири. През 2012 година са шест.

През 2023 година, за по-малко от четири месеца, миналогодишният връх към този момент е строшен. Според съветски правозащитници сигурно се знае за към 20 случая.

" Предвиждам, че до края на 2023 година ще знаем за към 100 случая по тази статистика ", сподели юристът по правата на индивида Евгений Смирнов пред рускоезичния ефирен канал на Радио Свободна Европа " Настоящее время ".
Това са елементарни хора, просто извадени от тълпатаДмитри Заир-Бек
Но необявените случаи са доста повече - съгласно правозащитници се знае едвам за 30-40% от случаите. Случаите за държавна измяна в Русия се преглеждат с огромна секретност у държавните известия са единственият метод те да доближат до обществеността. А ФСБ пуска единствено информация, която е " преференциална за тях ", сподели Смирнов.

В предишното съвсем всички обвинени по каузи за държавна измяна са били учени, длъжностни лица или военни, които са имали достъп до секретна информация. Сега обаче обвинените идват от всички пластове на обществото.

" Според мен обвиняванията в случаите, за които знаем, наподобяват много голословни ", сподели юристът Дмитри Заир-Бек.

" От това, което знаем за обвинените, те са изцяло елементарни хора, просто извадени от тълпата. "

Всички обвинени са изправени пред вероятността за дълги интервали в предварителния арест, развой при закрити порти и до 20 години затвор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР