В понеделник първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за

...
В понеделник първата в страната социална услуга, изцяло предназначена за
Коментари Харесай

Бургас откри първата в страната Социална градина за възрастни хора

В понеделник първата в страната обществена услуга, напълно предопределена за целодневни грижи за възрастни хора с деменция Социална градина „ Грижовник “-Бургас, ще отвори порти за своите първи 10 консуматори, оповестиха от Общината.

Само за 2 месеца от концепцията до реализирането й, най-новата услуга на Община Бургас в обществената сфера бе осветена и благословена от отец Николай . На откриването участваха кметът Димитър Николов, заместник-кметът по обучение, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики Михаил Ненов, поетът Ваньо Вълчев и екипът на Домашен обществен патронаж, който ще се грижи за възрастните хора.
 Община Бургас
„ Услугата е първа за България . Ние самите не чакахме толкоз голям интерес към нея. Затова още преди да сме стартирали, към този момент работим по разширение на потенциала, като ще избираме сред няколко места с огромен двор и наоколо до природата “, показа кметът Димитър Николов.

„ Благодаря на кмета, който незабавно откликна на концепцията, която породи в края на декември, и за няма и два месеца успяхме да я осъществяваме . Опитахме се да предоставим доста уют за хората тук, с цел да могат те да се усещат спокойни тук.
 Община Бургас
Дори започнаха от други градове да ни питат по какъв начин сме организирали обществената градина “, добави шефът на Домашния патронаж Валентина Станкова. Доц. Моника Обрейкова - учител във Факултета по публично здраве и здравни грижи към университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, изрази подготвеност да включи студенти в грижата за потребителите на обществената градина.
 Община Бургас
Поетът Ваньо Вълчев, който е другар на услугата Домашен обществен патронаж - Бургас, подари рядко издание на грамофонна плоча на група „ Тоника “. В обществената градина са планувани благоприятни условия за обедна отмора и сън, пространство за обществени контакти под формата на „ Социално кафене “, самостоятелни психически съвещания за консуматори и техните близки, рехабилитация, ерготерапия, арттерапия, музикотерапия, разходки навън с компаньон, а при потребност и консултация с доктор, посредством телестанция.
 Община Бургас
Новата услуга ще обезпечи целодневен престой на пълнолетни хора на възраст над 50 години с деменция от друга генеза от 08:00 до 17:00 часа.
 Община Бургас
Това ще даде опция на околните им да продължат да упражняват своята трудова активност, без терзания за рисковете, които съпровождат техните родственици с деменция, както и ще понижи настаняването в обществени домове, което основава чувството за занемаряване и давност на хората с възрастова деменция.
 Община Бургас
Под наблюдението на експерти и в приятна и отзивчива атмосфера потребителите ще се ангажират с потребни занимания и ще имат опция за разширение на обществените контакти.

Грижите за възрастните хора с деменция ще се реализират от психолози, рехабилитатор и обществен служащ и ще оказват помощ за закъснение развиването на деменцията, в това число закъснение утежняването на когнитивните, паметовите, двигателните качества и прочувственото положение.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР