В понеделник от 02:00 часа българско време ще започне 110-то

...
В понеделник от 02:00 часа българско време ще започне 110-то
Коментари Харесай

Започва 110-то юбилейно издание на Аустрелиън Оупън

В понеделник от 02:00 часа българско време ще стартира 110-то и 54-о в историята на Оупън Ерата издание на Откритото състезание на Австралия по тенис.

Надпреварата бе предшествана и белязана от абсурда, който излезе от рамките на спорта, с настоящия първенец при мъжете Новак Джокович. Световният номер 1, деветкратен победител в Мелбърн, загуби по-рано денем правосъдното дело след наново анулираната му виза и ще бъде депортиран от Австралия. С това бе комплициран и завършек на фантазиите му за рекордна 21-а купа от Шлема. 11 дни сърбинът попадаше в заглавията на медиите по целия свят, само че в последна сметка ще се прибере в родината си, а Аустрелиън Оупън ще има своя нов първенец при мъжете.

Джокера трябваше да играе със сънародника си Миомир Кецманович, който към този момент разбра името на новия си противник в Мелбърн – става въпрос за „ щастливия губещ “ Салваторе Карузо от Италия. Двамата ще играят в дуел от първи кръг в понеделник. В отсъствието на Джокович, историята може да бъде пренаписана, в случай че Рафаел Надал сграбчи втората си купа от шампионата. Надал също има 20 трофеи от Шлема, а другият на кота 20 – Роджър Федерер, пропуща конкуренцията заради травма. Надал започва против американеца Маркос Гирон, като е подложен под номер 6 в главната скица. Испанският матадор обаче ще има сериозна конкуренция по пътя към историята, като с огромни шансове за трофея са намиращите се в мощна форма Данийл Медведев и Александър Зверев, сложени надлежно под номер 2 и 3 в схемата. Медведев стартира против швейцареца Хенри Лааксонен, до момента в който Зверев играе със сънародника си Даниел Атмайер.

В шампионата е и първата ни ракета Григор Димитров. Българинът започва акцията си в Мелбърн, където е някогашен полуфиналист от 2017, с мач против 143-ия в света Иржи Лехецка. При триумф над чеха, Григор ще играе с спечелилия от двойката Беноа Пер (Франция) и Тиаго Монтейро (Бразилия). В трети кръг пък нашият тенисист може да се изправи против четвъртия в схемата грък Стефанос Циципас.

При дамите, настоящата шампионка Наоми Осака, сложена под номер 13 в главната скица, стартира отбраната на купата против Камила Осорио от Колумбия във втория мач на централния корт в Мелбърн в понеделник. Четирикратната победителка в шампионатите от Големия шлем ще има сериозна конкуренция по пътя към нова корона от най-висока категория в тениса. Световната номер 1 Ашли Барти ще се опита да постави завършек на 44-годишното очакване на австралийците за купа от домашния шампионат – за последно това стори Крис О‘Нийл през 1978. Барти е в отлична форма преди конкуренцията, като завоюва подгряващ шампионат в Аделаида и на сингъл, и на двойки. Тя ще играе в първи кръг с украинката Лесия Цуренко в първия мач на „ Род Лейвър Арина “ в понеделник вечер.

Втората в схемата Арина Сабаленка от Беларус, която отпадна рано в два подготвителни шампионата за Откритото на Австралия, стартира акцията си против представителката на домакините Сторм Сандърс. Третата сложена Гарбине Мугуруса се изправя против Клара Бюрел от Франция, а румънката Симона Халеп започва против полякинята Магдалена Фрех. Шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану има сложна съперничка в първи кръг в лицето на американката Слоун Стивънс. От останалите двойки в първи кръг при дамите вършат усещане мачовете на шампионката от 2020 София Кенин с Мадисън Кийс в напълно американски конфликт, Айла Томлянович – Паула Бадоса, Елизе Мертенс – Вера Звонарьова и Анжелик Кербер – Кая Канепи.

Виктория Томова е българското присъединяване при дамите в тазгодишното издание. Вики се класира безапелационно за главната скица след три безапелационни победи в квалификациите и в първи кръг ще играе с френската ветеранка Ализе Корне. При триумф над Корне, Томова може да се изправи против номер 3 в схемата Гарбине Мугуруса от Испания, финалистка в шампионата от 2020.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР