В понеделник на Моста на влюбените в София официално се

...
В понеделник на Моста на влюбените в София официално се
Коментари Харесай

Швейцария на иновациите

В понеделник на Моста на влюбените в София публично се открива изложбата „ Швейцария: природа и нововъведения “, част от първите по рода си Швейцарски дни в София. Изложбата може да бъде забелязана още от през днешния ден. 

OFFNews ви предлага в задатък дребна онлайн-разходка в Швейцария по тематиката нововъведения, само че цялостна визия ще добиете от изложбата.

През 2017 за седма поредна година Швейцария бе избрана за най-иновативната страна в света в класацията на Глобалния иновационен показател (Global Innovation Index). Страната е на челните места в класациите на патенти на глава от популацията, предприемачество, отвореност към бизнес, обучение и зелен метод на живот.

Проектът „ Син мозък “ (Blue Brain)

Проектът „ Син мозък “ (Blue Brain) е швейцарска самодейност за основаване на неестествен мозък, стартирана от известния професор Хенри Маркрам. Целта е да се възпроизведат точни биологични симулации и модел на скотски мозък, което да докара до възпроизвеждане и на човешки. Тези модели и симулации, пресъздадени от супер компютри, оферират коренно нов метод за разбирането на многопластовата конструкция и функционалностите на мозъка.

Снимката демонстрира взаимните старания на инженери и научни служащи, да възпроизведат точни биологични симулации и модел на скотски мозък.

Разбирането на мозъка е жизненоважно, с цел да бъде вникнато в биологичните механизми на мислите и страстите, които ни вършат човешки същества, само че и по чисто на практика аргументи. Знанията по какъв начин мозъкът обработва информацията могат значително да подкрепят развиването на нови технологии – като невророботика и невроморфни калкулации. Още по-важно е, че познаването на мозъка е извънредно значимо за разбирането, диагностицирането и лекуването на мозъчните болести, които стават все по-голям проблем за застаряващото население в света.



Снимка: Blue Brain Project / EPFL© 2005 – 2017. All rights reserved

От дълбините на мозъка – до високо горе в космоса

Швейцария e една от страните-основателки на Европейската галактическа организация и взе участие в развиването на европейската галактическа индустрия още от ранния ѝ етап. Швейцарските технологии и инженеринг са доста значима част от сполучливите галактически планове.

Наскоро Европейската галактическа организация утвърди в задачата PLATO, която взе участие и Швейцария – посредством Университетите в Женева (UNIGE) и Берн (UNIBE). Това е най-голямата в Европа изследователска задача за екзопланети, задачата й е търсенето на планети с условия за живот в дълбокия Космос. Мисията ще даде опция на астрономите да открият и дефинират планетите с размерите на Земята и така наречените " супер-Земи ", които са в орбитата на звезди от безоблачен вид в своята обитаема зона.



Снимка © / © ESA-Stephane Corvaja

Правенето на просвета – още от студентската пейка

Още по време на следването си швейцарските студенти вземат участие в научни проучвания. Екип от 40 студенти по физика, математика, електротехника, машинно инженерство и гражданско строителство в Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) работят по проектирането и построяването на нов тип наземен превоз. Нарекли са плана си Swissloop, като работят за интернационално съревнование, проведено от SpaceX за прототипи на Hyperloop - система за транспорт на хора и товари с допустимо най-висока скорост при минимално противодействие. В плана вземат участие и студенти по дизайн и бизнес в Швейцария. Swissloop е добър образец по какъв начин швейцарското университетско обучение подтиква новаторското мислене.



Снимка: Swissloop

Университетът в Цюрих - с внимание и към децата

Швейцарските университети са просветителни и проучвателен институции на международно равнище и неслучайно няколко от тях са в класацията на 100-те най-хубави университети в света. Един от тях е Университетът в Цюрих, един от водещите проучвателен университети в Европа. Сред възпитаниците му са 12 Нобелови лауреата, измежду които и Алберт Айнщайн. Основан в далечната 1833 година. През първата година е имал 161 студенти, през днешния ден в него се образоват повече от 25 000 студенти.

Университетът се стреми да разсъни интереса към просвета и измежду най-малките. В Музея по зоология към Университета децата могат да се научат да боравят с микроскоп, което би ги въодушевило да се занимават в бъдеще с научно-изследователска активност.



Снимка: © University of Zurich / Ursula Meisser

Университетите в Швейцария

Съпоставена на интернационалната сцена с други страни, академичната система на Швейцария реализира изключителни резултати. Повечето студенти в Швейцария следват в кантонални университети, които са измежду 200-те най-хубави университети в целия свят съгласно разнообразни ранглисти.

Според въздействието на научните изявления в разнообразни сфери на науката за интервала 2007- 2011 година Швейцария е преди всичко в областите технологии, инженерство и осведомителни науки, физика, химия и геология, селско стопанство, биология и естествени науки, на трето място - в науките за живота, на четвърто в обществените и поведенчески науки, както и на седмо място в приложната медицина.



Снимка: © University of Zurich / Ursula Meisser

Институт „ Пол Шерер “

„ Пол Шерер “ (PSI) е най-големият проучвателен институт за естествени и инженерни науки в Швейцария, който организира авангардни проучвания в три съществени посоки: субстанции и материали, сила и околна среда, човешко здраве. Тук се създават, построяват и употребяват големи проучвателен уреди.

Повече от 2 500 учени от Швейцария и целия свят идват всяка година тук, с цел да употребяват неповторимите уреди на института за своите опити, които е невероятно да създадат на което и да е друго място. Чрез фундаментални и приложни проучвания се търяст дълготрайни решения на главните провокации пред обществото, индустрията и науката.
Екипът на „ Пол Шерер “ наброява 2 100 души, а годишният му бюджет възлиза на почти 380 млн. швейцарски франка, като се финансира главно от Конфедерация Швейцария.



Снимка: Paul Scherer Institute / Michel Jaussi

Учебния център Ролекс

Разположен в кампуса на Конфедералния софтуерен институт Лозана (ЕПФЛ), Ролекс образователен център е лаборатория за образование, библиотека и интернационален културен център. Разположен на повърхност от 20 000 кв. м. Открит е през 2010 година. Отворен е както за студенти, по този начин и за обществеността.

В построяването му са вложени 110 милиона швейцарски франка, които идват главно от швейцарското държавно управление, само че и от частни спонсори като Rolex, Logitech, Bouygues Construction, Crédit Suisse, Nestlé, Novartis and SICPA.

Библиотеката на Центъра обезпечава достъп до повече от 40 000 електронни книги, 10 000 онлайн научни списания и 500 000 печатни издания. Това е една от най-богатите в Европа сбирки на научна литература.



Снимка: Vitra, Photographer: Eduardo Perez
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР