В понеделник Гана спря плащанията по по-голямата част от външния

...
В понеделник Гана спря плащанията по по-голямата част от външния
Коментари Харесай

Гана обявява фалит по повечето си външни си дългове

В понеделник Гана спря заплащанията по по-голямата част от външния си дълг, като на процедура изпадна в несъстоятелност, до момента в който страната се бори да покрие големия недостиг на платежния си баланс, оповестява Reuters .

Финансовото министерство на страната съобщи, че няма да обслужва задължения, в това число своите еврооблигации, търговски заеми и множеството двустранни заеми, наричайки решението " краткотрайна незабавна мярка “, до момента в който някои притежатели на облигации подлагаха на критика неналичието на изясненост в решението.

Правителството " е готово да взе участие в полемики с всичките си външни кредитори, с цел да направи дълга на Гана резистентен ", обявиха от финансовото министерство.

Спирането на заплащанията по дълга отразява тежкото положение на стопанската система, което накара държавното управление предходната седмица да реализира съглашение с Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 3 милиарда $.

Държавният дълг на Гана възлиза на 467,4 милиарда ганайски седи (55 милиарда $ съгласно данни на Refinitiv Eikon) през септември, от които 42% са вътрешни.

Тя имаше недостиг на платежния баланс от над 3,4 милиарда $ през септември, което е спад от остатък от 1,6 милиарда $ по същото време на предходната година.

Докато 70% до 100% от държавните доходи сега отиват за обслужване на дълга, инфлацията в страната скочи до 50% през ноември.

Гана претърпява това, което съгласно някои е най-тежката икономическа рецесия от едно потомство. Миналия месец повече от 1000 протестиращи минаха през столицата Акра, призовавайки за оставката на президента и осъждайки споразуменията с МВФ, защото цените на горивата и храните скочиха.

Нейните брутни интернационалните запаси възлизаха на към 6,6 милиарда $ в края на септември, което се равнява на по-малко от три месеца покритие на вноса. Това е спад от към 9,7 милиарда $ в края на предходната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР