В понеделник Агенцията по прехраната към ООН съобщи, че броят

...
В понеделник Агенцията по прехраната към ООН съобщи, че броят
Коментари Харесай

ООН: Десетки милиони хора по света са заплашени от глад

В понеделник Агенцията по прехраната към Организация на обединените нации заяви, че броят на хората, които са на ръба на глада в 43 страни, е повишен до 45 милиона, защото в целия свят се следи изострен апетит, съобщи Агенция Франс Прес.

Скокът от 42 млн. души при започване на годината се дължи значително на оценката на продоволствената сигурност, съгласно която още три милиона души са изправени пред апетит в Афганистан, съобщи Световната продоволствена стратегия (СПП).

" Десетки милиони хора са изправени пред бездна. Конфликтът, изменението на климата и COVID-19 усилват броя на остро гладуващите ", съобщи изпълнителният шеф на СПП Дейвид Бийзли.

" Последните данни демонстрират, че повече от 45 милиона души към този момент вървят към ръба на глада ", сподели той след пътешестване до Афганистан, където СПП усилва поддръжката за съвсем 23 милиона души.

" Цените на горивата се усилват, цените на храните се повишават, торовете са по-скъпи и всичко това подхранва нови рецесии като тази, която се разпростира в този момент в Афганистан, както и отдавнашни изключителни обстановки като Йемен и Сирия ", добави той.

СПП съобщи, че разноските за попречване на глада в международен мащаб възлизат на седем милиарда $, спрямо 6,6 милиарда $ по-рано през годината, само че предизвести, че обичайните източници на финансиране са претрупани.

Семействата, които са изправени пред остра продоволствена неустановеност, са " принудени да вършат опустошителни избори ", като омъжват децата си рано, изваждат ги от учебно заведение или ги хранят със скакалци, листа от диви растения или кактуси.

" В същото време медиите в Афганистан оповестяват, че фамилии са принудени да продават децата си в обезверен опит да оцелеят ", се споделя в отчета.

Многобройните суши в Афганистан се съчетават с стопански срив и тласкат фамилиите към ръба на пропастта, до момента в който към 12,4 милиона души в Сирия не знаят от кое място ще пристигна идващото им ястие - повече, в сравнение с когато и да било по време на продължаващия към този момент десетилетие спор, се споделя в отчета.

Увеличаване на острия апетит се следи и в Етиопия, Хаити, Сомалия, Ангола, Кения и Бурунди, съобщи основаната в Рим организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР