В понеделник, 31 октомври, в 15:37 пекинско време ракета Long

...
В понеделник, 31 октомври, в 15:37 пекинско време ракета Long
Коментари Харесай

Китай завършва собствената си орбитална станция Tiangong

В понеделник, 31 октомври, в 15:37 пекинско време ракета Long March-5B с научния модул Mengtian на борда беше изстреляна от космодрума Wenchang в провинция Хайнан в Южен Китай. След 13 часа модулът беше сполучливо свързан с китайската галактическа станция Tiangong. По-късно модулът ще бъде изместен в непряк порт, с цел да образува Т-образна настройка на станцията, като с това Китай приключва орбиталната си станция.

Извеждането на трите модула на станцията Tiangong в орбита лиши година и половина. Базовият модул Tianhe беше пуснат напролет на 2021 година Първият теоретичен модул Wentian беше изведен в орбита през юли тази година. Вторият модул Mengtian, както към този момент споменахме, беше изстрелян в орбита при започване на седмицата и се скачи със станцията. Операцията за съединяване трябваше да се извърши за рекордно малко време, защото зарядът на батерията в модула е стеснен. Ако скачването не беше осъществено в първите часове, Mengtian щеше да би трябвало да разгъне слънчевите си панели, да зареди и няколко дни по-късно да опита ново съединяване.

`Китай

Модулът Mengtian е с дължина 17.9 м и диаметър 4.2 м. Модулът е оборудван с редица модерни научни принадлежности за осъществяване на опити в космоса в региона на материалознанието, биологията и даже в региона на фундаменталните физични феномени. По-специално, на борда на модула е конфигуриран комплекс от три атомни часовника (оптичен, водороден и рубидиев). Комплексът дава обещание да бъде най-точното решение за следене на времето в историята на човечеството. Това ще бъде ново равнище в системата за галактическа навигация, както и инструмент за търсене на тъмна материя и разкриване на гравитационни талази.

Интересно е да се означи още, че първичният план включваше телескопа Xiongtian като част от модула Mengtian. По-късно телескопът бе зарязан, защото стана ясно, че такова комплицирано съоръжение като част от станцията не може да работи обикновено. Телескопът ще бъде изстрелян като обособен модул в същата орбита като тази на станцията. Това ще се случи през 2024 година Телескопът може да бъде закачен към станцията за поддръжка и зареждане с гориво, само че ще работи на доста разстояние от нея.

Изстрелването на модула Mengtian беше деветото от 11 изстрелвания, планувани за построяването на станцията. До края на тази година на станцията ще бъдат изпратени един модул (Tianzhou-5) и един транспортен съд с екипаж (Shenzhou-15). С появяването на ново витално пространство в орбита, за първи път в историята на китайската астронавтика два екипажа ще се съберат по едно и също време там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР