В понеделник, 28 ноември от 18.30 ч. в Огледална зала

...
В понеделник, 28 ноември от 18.30 ч. в Огледална зала
Коментари Харесай

Камерен концерт на Стефан Бояджиев – пиано и Божидар Бенев – цигулка в Добрич

В понеделник, 28 ноември от 18.30 ч. в Огледална зала „ Нели Божкова “ заповядайте на концерт с най-красивите камерни творби от Бах, Бетовен, Чайковски, Александър Райчев, Едвард Григ.

В този концерт, Стефан Бояджиев, който е хоров и оркестров диригент в Държавна опера – Варна ще се показа като пианист. Той приключва НУИ „ Добри Христов “ в родния си гр. Варна със компетентност пиано. Следва в Теоретико-композиторския и диригентски факултет на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София, където профилира хорово и оркестрово диригентство. Освен концертите с щатния симфоничен оркестър при НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ има разнородни изяви и в Музикален спектакъл „ Стефан Македонски “, Старозагорска опера, с Пазарджишкия и Врачанския симфонични оркестри, Симфониета – Видин, Софийски духов оркестър. През 2013 година получава магистърска степен по оркестрово диригентство в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ гр. Пловдив при Маестро Георги Димитров. От 2013 година работи като хоров и оркестров диригент в Държавна опера гр. Варна. Постепенно в репертоара си натрупва оперни, оперетни и кантатно-ораториални заглавия като Макбет, Трубадур, Вълшебната флейта, Любовен балсам, Луд гидия, Царицата на чардаша, Графиня Марица, Веселата вдовица, Българи от остаряло време, Кармина Бурана. Дирижира също и симфонични концерти, оперни и оперетни гали и други През 2013 и 2014 година е солист-пианист в Концерт за пиано и оркестър №2 на Рахманинов под съпровода на оркестъра на Варненската опера. Дейността му в родния град включва също и изяви като концертиращ солов и камерен реализатор, както и акомпанятор на артисти и инструменталисти.

Божидар – Матео Бенев свири на цигулка от 5 годишен. Завършва НУИ „ Добри Христов “ Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. Дипломира се в АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ - Пловдив при проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров. Паралелно с това, посредством конкурс влиза в състава на Варненската филхармония, където е асистент – концертмайстор и концертмайстор. От 2013 година е в Български камерен оркестър – Добрич, където извършва и солови партии. Концертира интензивно в камерни сформира и изнася и солови рецитали. Партнирал си е в разнообразни обединения с колеги-музиканти от водещи европейски оркестри, някои от които Концертгебау–Амстердам, Радиооркестъра на Париж в Международния фестивал Варненско лято. Участвал е интензивно в майсторски класове на изтъкнати цигулкови педагози. Завоювал е влиятелни награди от разнообразни състезания: Най-добро осъществяване на произведения от Моцарт, 1996 година, Най–добро осъществяване на творба от Виенявски, 2003 година, Лауреат на Чешки конкурс под патронажа на генералния консул на Република Чехия в България, Лауреат на 14-ти Академичен конкурс „ Бах и неговото съвремие ", Грамота за високи достижения в региона на музиката от кмета на гр. Добрич, 2002 година, Първа премия от МММК „ Надежди, гении, майстори ", 2018 година /и като солист и в камерно дуо/. Притежава богат и разнороден репертоар.

ПРОГРАМА:

Йохан Себастиан Бах - Шакона

Лудвиг Ван Бетовен - Лунна соната

Пьотр Илич Чайковски - Размишление

Александър Райчев - Соната поема

Едвард Григ - Соната за цигулка и пиано № 3 в до минор

Билети от 16.30 ч. в деня на концерта
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР