В Помпей е открит стенопис, изобразяващ Нарцис, който според митологията

...
В Помпей е открит стенопис, изобразяващ Нарцис, който според митологията
Коментари Харесай

Открита е фреска на Нарцис в луксозна къща в Помпей

В Помпей е открит стенна живопис, изобразяващ Нарцис, който съгласно митологията се влюбва в личното си отражение. Фреската е разкрита в къща в квартал V на Помпей, оповестява уеб сайтът на Parco Archeologico di Pompei (Археологическия парк в Помпей), оповестява OFFnews.bg.

``
реклама

Отбелязва се, че преди няколко месеца в същата къща е открита фреска с изображение на Леда и лебеда. Предполага се, че къщата, в която са открити стенописите, е принадлежала на богат търговец и се намира на улица Везувий (via del Vesuvio).

Стенописът с Нарцис е открит в атриума - централната част на къщата, от която се влиза в другите стаи. Изследователите откриха и следи от стълбище, което водело до втория етаж. Освен това е намерено и мазе, употребявано за склад, с осем амфори, 10 стъклени съда и ситул (съд за течности).

Учените акцентират, че в тази къща са открити и други стенописи. Например в пространствата покрай входа е открит обликът на неблагопристойния господ Приап.

„ Красотата на тези пространства, които с първите открития станаха явни, ни накараха да променим плана и да продължим разкопките, с цел да извадим на бял свят стаята с Леда и атриума ", разгласи шефът на археологическия парк Алфонсина Русо (Alfonsina Russo). " В бъдеще това ще ни разреши да отворим най-малко част от този дом за обществеността. "

„ Изключителните открития на този обект не престават ", съобщи археологът Масимо Осана (Massimo Osanna). " Сцената на мита за Нарцис, прочут и присъстващ и на други места в Помпей, е показан в атриума на къщата. Цялата стая е изпълнена от тематиката за насладата от живота, от хубостта и от суетата, която в допълнение се акцентира от фигурите на менади и сатири, които съпровождат посетителите в обществената част на къщата, като част от дионисиевата свита. Тази декорация е съзнателно първокласна и евентуално датира от последните години на колонията, както се вижда от извънредно непокътнатото положение на цветовете ".

Нарцис е воин от древногръцката митология, наследник на русалка и речен господ. Той бил толкоз хубав, че и мъжете, и дамите се влюбвали в него, само че хубавецът отблъсквал всички. В Нарцис се влюбила и нимфата Ехо, която също била отхвърлена. Тя решила да си отмъсти и се обърнала към Афродита, богинята на любовта, с думите: " Дано да се влюбиш и ти някой ден и тази, която обикнеш, да ти отвърне със същото, което стори на мен ". По време на лов Нарцис вижда отражението си в реката и се влюбва в него. Ден и нощ не може да се раздели с обекта на своята пристрастеност и умира. На мястото на гибелта му израснало цвете, което по-късно е наречено на неговото име.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Посл
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР